2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érvénytelenítették az autonómia-népszavazási határozatot Kovászna megyében

2009. április 01. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

Érvénytelenítette Kovászna megye törvényszéke a baróti városi tanács azon határozatát, amely alapján a Székelyföld autonómiájáról tartottak volna népszavazást a településen.


Codrin Munteanu megyei prefektus bejelente, a döntés még nem jogerős.

Mint ismeretes, több székelyföldi településen március 15-én tartottak volna népszavazást a terület autonómiájáról. Kovászna és Hargita megyében eddig már több mint húsz önkormányzat erről szóló határozatát támadta meg a prefektúra, arra hivatkozva, hogy a népszavazás alkotmányellenes, mert Románia új területi felosztására vonatkozik.

A Kovászna megyei prefektúrára eddig tizenkét, megyebeli önkormányzat juttatta el az autonómiareferendumról szóló határozatát. Közülük kettő, a kézdivásárhelyi és az árkosi a prefektusi észrevételezés után visszavonta a határozatát.

Legutóbb a kökösi testület arról döntött, hogy április 20-án tartanának népszavazást, ám a prefektúra megtámadja ezt a határozatot is — jelentette be Munteanu. A prefektus hangsúlyozta, hogy év eleji hivatalba lépése óta ezt a két dokumentumot kapta kézhez, a korábbi határozatokat elődje, György Ervin támadta meg a bíróságon. (mti/háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS