2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Brassóban altatják el a gyergyói kóbor kutyákat?

2009. április 03. 11:44, utolsó frissítés: 11:59

Gyergyószentmiklóson április elsején mintegy száz kóbor kutyát fogtak be, az állatokat Brassóba, a polgármesteri hivatal mellett működő átmeneti állatelhelyező központba szállították, ahol 14 nap után elaltatják őket – tudatta a Transindexszel a gyergyószentmiklósi Füles Állatvédő Egyesület.


Az egyesület - amely véletlenül értesült az akcióról - közleményben tiltakozott Mezei János polgármester a “kóborkutya-probléma” megoldását célzó törvénytelen intézkedései ellen. A polgármester keddi sajtótájékoztatóján sajtóbeszámolók szerint kijelentette, a befogott kutyákat Brassóban 14 nap múltával a törvények értelmében elaltatják, s még hozzáfűzte:


a kutyák „elmennek a nagy vadászmezőkre”.

A Füles egyesület nehezményezi, hogy miközben október óta a városi állatmenhely létrehozásáért tevékenykedik, és ez ügyben többször megkereste a polgármestert, Mezei János egyszer sem vitte az önkormányzati testület elé ezeket a terveket.

Az állatvédők azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy “a város egyébként is szűkös költségvetéséből meglehetősen nagy összeget – kutyánként 20 lej a befogásért és szállításért, illetve 35 lej az altatásért – a kutyák tizedelésére költ, ahelyett hogy a már létező legitim egyesületet támogatná egy korszerű,


európai normáknak megfelelő államenhely

létrehozásában” - áll a Gergely Éva elnök, Romfeld Gabriella és Fodor Erzsébet alapító tagok által aláírt közleményben.

A kutyabefogási akciót egy bizonyos Szent Ferenc Alapítvány nevű állatvédő csoportosulás asszisztálása mellett bonyolították le, amely nem azonos a Böjte Csaba ferencrendi szerzetes által létesített Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal. Ők lehetőséget kaptak arra, hogy néhány kedvencüket befoghassák és biztonságos helyen tarthassák.A Füles egyesület közleményben arról tájékoztat, hogy a tiltakozását támogatja a csíkszeredai Pro Animalia Alapítvány is. Orendi Éva elnök arról biztosította a gyergyói szervezetet, hogy a Gyergyószentmiklóson zajló törvénytelen kutyabefogási akcióról tájékoztatja a németországi Bruno Pet állavédelmi szervezetet, a Peta szervezetet az Egyesült Államokból, illetve Ausztriában tevékenykedő Pro Animalia testvérszervezetüket is.

Carmen Arsene, az országos állatvédő szövetség elnöke a Krónikának nyilatkozva abszurdumnak nevezte a brassói állatgazdálkodási közszolgálat eljárását. Tudomásuk szerint a hatóság 2001 óta


több millió kutyát irtott ki

törvénytelenül, noha a 2008/9-es törvény értelmében bűncselekménynek számít az egészséges kutyák eutanáziája.

Mezei János - aki éppen Budapesten tartózkodik, a Sólyom László magyar köztársasági elnökhöz érkezett székelyföldi küldöttség tagjaként - kérdésünkre azt mondta, ő szerződést kötött a brassói hivatallal, és nincs arra vonatkozó információja, hogy a befogott kutyákkal pontosan mi történik. Tudomása szerint Brassóban menhelyre viszik a Gyergyószentmiklóson befogott kutyákat, és csak azokat altatják el, amelyek betegek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS