2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elbocsátások ellen tüntetett tízezer CFR-alkalmazott

2009. április 30. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

Az állami vasúti társaság (CFR) mintegy tízezer alkalmazottja tüntetett szerdán Bukarest központjában, tiltakozva a tervezett tömeges leépítések ellen, s a munkakörülmények javítását is követelve.

A tüntetők először a közlekedési minisztérium előtti teret özönlötték el, később átmentek a Győzelem Terén (Piata Victoriei) lévő kormánypalota elé. Követeléseik között szerepelt a munkahelyek védelme, a munkakörülmények javítása, ezen kívül határozottan tiltakoztak a "szociális védelem nélküli" elbocsátások terve ellen. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy az állami vállalat szerkezeti átalakítási elképzeléseiben nem szerepel olyan szociális intézkedés, amely minimális védelmet nyújtana az állás nélkül maradóknak. A vasút ugyanis eddig nem helyezett kilátásba végkielégítést vagy átképzési programot.

A médiában már egy hónappal ezelőtt elkezdtek olyan információk megjelenni, hogy a CFR az idén több mint 12 ezer dolgozót bocsát el, a bejelentett átalakítási program a teher- és személyszállítást egyaránt érintené. Az erősen eladósodott CFR a mintegy 70 millió eurós állami szubvenció nélkül már csődbe ment volna. További 116 millió euró sürgősen szükséges a korszerűsítési munkákra.

A kormány már régóta tervezi a CFR szerkezeti reformját, ugyanis a vállalat egyes részlegei hatalmas veszteséggel működnek. Az elbocsátási terv szerint a legnagyobb leépítést a CFR Marfa vasúti áruszállítónál hajtják végre, ott majdnem 6 ezer állást szüntetnek meg. A CFR Calatori utasszállító részleget is érzékenyen érinti a leépítés, hiszen több mint 2500 alkalmazottnak kell új állás után néznie. Más részlegeknél is nagyszabású leépítésekre készülnek.

A vasúti dolgozók szakszervezete ugyanakkor elvben nem emelt kifogást az ellen, hogy a vállalat megváljon 3 780 olyan alkalmazottól, aki már elérte a nyugdíj-korhatárt.

Gheorghe Popa szakszervezeti vezető, a szerdai megmozdulás egyik kezdeményezője már korábban jelezte, hogy az érdekvédelmi szervezet minden törvényes tiltakozási formát kihasznál majd, hogy megakadályozza a kormány elbocsátási tervét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS