2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MCSMSZ-tisztújítás: Solomon Adriánt visszaválasztották

2009. június 15. 18:03, utolsó frissítés: 18:03

Visszaválasztotta a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) tisztújító közgyűlése Solomon Adrián elnököt – derül ki a szervezet honlapján megjelent közleményből. A júniusi közgyűlésre összesen 285 tag jött el.

Solomon Adriánnak nem volt ellenjelöltje, 254 igen, 1 nem és 30 tartózkodás mellett a következő 2 évre kapott újabb mandátumot. A szövetség két új alelnökkel rendelkezik: Pógár László és Bartha András. Gazdasági felelős Csillag Levente eddigi alelnök. Oktatási felelősnek Ferencz Évát és Hegyeli Attilát jelölték, ám


Hegyeli nem vállalta a tisztség további betöltését.

Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt közel 10 évben, amióta a Csángó Oktatási Programot vezeti, a helyi viszonyokhoz képest jó eredménynek mondható az oktatás terén csapatával együtt elért eredmény, miszerint a kezdeti 0-hoz képest jelenleg 21 településen folyik nap mint nap oktatás. 14 településen állami iskolába is bekerült ebben az időszakban a magyar nyelv főtantárgyként a román tannyelvű oktatási intézményekbe. Ugyanakkor jelenleg 75 továbbtanuló diák és 3 egyetemi hallgató van, kik az oktatási program által nyújtott ösztöndíj révén Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, illetve Kolozsváron folytatják tanulmányaikat.

A közgyűlés 28 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta Ferencz Évát új oktatási felelősnek. Farkas-Ferencz Endrét és Nyisztor Ilonát választották kulturális felelősnek, a vallási felelős továbbra is Nyisztor Tinka, Gyurka Valentin az ifjúsági felelős, Noghi Cretu Ana-Mariana a szociális felelős a következő két évben.

A közgyűlés az előterjeszett alapszabály-módosító javaslatokat is elfogadta. A tagság egy kisebb csoportja a bevezetett havi 1 lejes tagdíj ellen szólalt fel, de az elnök elmagyarázta, hogy a tervezet szerint ezek az összegek a helyi fiókszervezetnél maradnak, és ott is használódnak fel, segítve a közösség tevékenységét.

A szavazást követően Solomon Adrián kifejtette, hogy az MCSMSZ ajtaja bárki előtt nyitva áll, minden jó szándékú segítőt szerettel várnak, a tagság és mások javaslatait is szívesen fogadják. Elmondta, hogy a közgyűlésen tartózkodásokkal kitűnő


belső ellenzéknek azt üzeni,

hogy működjenek együtt az új vezetőségggel, helyük a Szövetség keretein belül található még akkor is, ha úgy tűnik: jelenleg a moldvai csángómagyarok legitim képviseletét ellátó Moldvai Csángómagyarok Szövetségének legfelsőbb döntéshozó szerveként működő közgyűlés nagy hányadban elutasította javaslataikat, melyek a korábbi hónapokban, hetekben felszínre kerültek. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS