2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP-kampányról szólt az EU-tábor második napja

2009. július 09. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

A tavaszi EP-választások tapasztalatait összegezték és az őszi államfőválasztást is szóba hozták azok a meghívott előadók, akik az EU-tábor második napjának déli előadásait tartották. Porcsalmi Bálint, az EP-kampány helyettes koordinátora és Toró T. Tibor EMNT-alelnök is úgy vélte, a Magyar Összefogás eredményes volt, és ősszel is fontos lesz, hogy a magyarság közös erőt mutasson fel az államfőválasztáson.

Porcsalmi Bálint kampányfőnök-helyettes a Magyar Összefogás előkészületeiről, megvalósításairól, sikereiről és kudarcairól beszélt az EU-tábor fiatal hallgatóságának. Megállapította, aki a 8,93 százaléknyi magyar szavazatot kudarcként emlegeti, annak azt is figyelembe kell vennie, hogy most 33 romániai képviselő közül 3 erdélyi magyar, miközben 2007-ben 35 fős küldöttség tagja volt a 3 magyar képviselő. „Ilyen körülmények között a magyar képviseletet nemcsak megőriztük, hanem meg is erősítettük Brüsszelben” – tette hozzá a kampányfőnök-helyettes.

Kelemen Hunor azt mondhatja, hogy a kaland előtte van. Én úgy fogalmaznék, hogy kaland van mögöttem” – állapította meg Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, aki EP-képviselőjelöltként gyűjtött tapasztalata alapján elmondta, van még tenni való a fiatalok szavazási hajlandóságának növelése terén, és azt is kifogásolta, hogy a hozzájuk legközelebb álló online kommunikáció nem volt megfelelő az EP-kampányban. „Két-három naponta kellett volna egy-egy újabb témát találni, ami élénken tartja a fiatalok érdeklődését” – hangsúlyozta Kovács Péter.

Barna Gergely szociológus a fiatalok részvételéről elmondta, a számadatok azt bizonyítják: a 18 és 34 év közötti korosztály hozta a magyarság összességénél tapasztalt szavazatarányt. A fiatalság 8,8 százalékban támogatta voksával a Magyar Összefogás listáját.

Toró T. Tibor EMNT-alelnök a Magyar Összefogás előzményeiről, jelenéről és jövőjéről beszélt, és elmondta, az összefogást fontosnak tartja, de a további intézményes működtetését tekinti mérvadónak, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében. Az EMEF-ben létrejött az autonómia-munkacsoport, a közeljövőben pedig szívesen látná az ifjúságpolitikai szakbizottság létrejöttét – hangsúlyozta Toró T. Tibor, aki kitért az őszi államfőválasztásokra is. Úgy vélte, az összefogás próbaköve lesz az RMDSZ államfőjelöltjének támogatása, amelyet attól tesznek függővé, hogy Kelemen Hunor mit vállal fel az EMNT által is fontosnak tartott célkitűzésekből. „Másfél-két hónap komoly tárgyalásai dönthetik el, hogy az EMNT a maga erejével támogatja-e a jelöltet. Én bizakodó vagyok, mert szimbolikus lesz az, hogy együtt tudjuk-e tartani a magyar szavazatokat az őszi választásokon is” – mondta az EMNT alelnöke, aki szerint valamennyi román párt megpróbálja „becserkészni” választási stratégiájába a magyar közösség támogatásának megszerzését az őszi államfő-választásokon. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS