2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feljelentették az ügyészségen a náci egyenruhát viselő konstancai polgármestert

2009. július 20. 15:43, utolsó frissítés: 15:54

Feljelentették Románia főügyészénél Radu Mazărét, Konstanca polgármesterét, aki egy divatbemutatón német tábornoki ruhában jelent meg.

Az Antiszemitizmus-ellenes Központ igazgatója szerint a polgármester náci egyenruhát viselt, és egy kiskorút is törvénysértésre "lázított", hiszen német tiszti egyenruhába öltözött fiával együtt jelent meg a színpadon.

Konstanca különcködő stílusáról hírhedtté vált hóbortos vezetője nem először vesz részt divatbemutatón. Korábban a 007-es ügynöknek öltözve jelent meg a kifutón.

Mostani alakításával azonban nem aratott osztatlan sikert. Az antiszemitizmus ellen küzdő szervezet úgy véli, hogy felelőtlenül cselekedett. Maximilian Katz, az Antiszemitizmus-ellenes Központ igazgatója a főügyészhez intézett levélben emlékeztet arra, hogy Mazăre közhivatalt ellátó személy, akinek nemcsak az a kötelessége, hogy maga betartsa a törvényeket, hanem az is, hogy másokkal is betartassa azokat.

A szervezet szerint a főügyésznek meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket, nehogy a széles közönség azt gondolja, náci egyenruha viselése törvényes és "divatos".

Mazăre azt állítja, hogy egyenruhájának nincs semmi köze az SS-hez, és nem volt rajta olyan jel, amely a náci hatalom szimbólumaira utalt volna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS