2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövő júliusig megújul a kolozsvári Mátyás-szobor

2009. július 23. 16:54, utolsó frissítés: 16:54

Jövő júliusig megújul a kolozsvári Mátyás-szobor, miután a helyi önkormányzat vezetői tegnap aláírták az erdélyi város főterén álló szoborcsoport restaurálásáról szóló szerződést.


A közbeszerzési eljárás során győztesnek kihirdetett Concefa Rt.-vel kötött megállapodás értelmében a nagyszebeni cég egy éven belül újítja fel Fadrusz János 1902-ben leleplezett monumentális alkotását.

A kivitelezőknek nem lesz könnyű dolguk, Mátyás lovas szobra és a mellékalakok - a fekete sereg vezérei, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai János - ugyanis valószínűleg belülről is -megrozsdásodtak az évtizedek folyamán, a kőtalapzat teljes kicserélését pedig az is nehezíti, hogy a Szamos "vándorlása" és a Főtér iszaposodása miatt az alap megsüllyedt.

A szoborcsoport felújításáról már 2006-ban rendezett együttes ülésén megállapodott a magyar és a román kormány, és döntés született arról is, hogy a munkálatok szakértők által 800 ezer eurósra becsült költségét fele-fele arányban fedezi a két állam.

Jelenleg a munkálatok költségének fedezésére csak a magyar állam által átutalt összeg áll rendelkezésre. A román kormány ugyanis tavaly visszahívta a rá eső részt a szoborcsoport felújításának leállása miatt. Sorin Apostu polgármester szerint a román kormánynak utólag fogják benyújtani a számlát. (mti/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS