2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lefulladt a roncsautó program

2009. július 29. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

Eddig kevesen használták ki a nyárra is érvényes roncsautó programot. Az autókereskedők arra számítanak, hogy a program szeptember elseje és december 11-e közötti, harmadik szakaszában jelentősen emelkedni fognak az eladások.

A program június és augusztus közötti, második időszakára megállapított kvótájának mindössze 12 százaléka kelt el július közepéig. Összesen 3547 kocsit sikerült értékesíteni június folyamán és július első felében a roncsprémium program keretében, pedig a három nyári hónap alatt 27 936 roncsautó után fizetne prémiumot az állam.

Ezért a jelenleg is futó szakaszban már nem korlátozzák egyre a résztvevők által megvásárolható autók számát, és a maximum 3,5 tonnás haszonjárműveket is belefoglalták a programba.

Júniusban 3153 autó talált gazdára, július első felében azonban az eladások drasztikusan visszaestek, a forgalmazóknak mindössze 394 járművet sikerült értékesíteni a kedvezményes programmal.

A legnagyobb kvótát a második szakaszban is a Dacia kapta, amely 2895 autót értékesíthetett a program keretében: néhány hét alatt túladott a járműveken. Az eladások tekintetében a Renault Nissan Romania áll a második helyen, 242 gépkocsival, majd az Opel és a Chevrolet következik. Ebből a két márkából összesen 126 autót értékesítettek.

Ha az elkövetkező néhány hétben nem ugranak meg látványosan az eladások, akkor a program második szakasza eredményesség tekintetében messze el fog maradni az elsőtől. Akkor a kvóta 20 ezer jármű volt, az eladottak száma pedig 10 948. A szakemberek arra számítanak, hogy az eladások száma látványosan nő majd a program harmadik szakaszában, szeptember elsejétől, mert akkor már lízingre is lehet majd autót venni a program keretében, a vásárlók körét pedig kiterjesztik a jogi személyekre is.

Nicolae Nemirschi, környezetvédelmi miniszter reményei szerint 2011 végéig 60 ezer elavult kocsit sikerül kivonni a forgalomból a roncsprémiumnak köszönhetően. A programban a tíz évnél régebben gyártott, forgalomba helyezett, működőképes autók vehetnek részt. Minden egyes leadott roncsautó tulajdonosa 3800 lej támogatást kap az államtól új gépjármű vásárlására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS