2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jogi és szakmai viták övezik a Mátyás király szoborcsoport restaurálását

2009. augusztus 19. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Jogi és szakmai viták robbantak ki a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálására kiírt versenypályázat körül, amelynek nyertese az önkormányzat csaknem három hónappal ezelőtti döntése alapján egy nagyszebeni cég lett.


A kolozsvári polgármesteri hivatal a nagyszebeni Concefa Kft.-t bízta meg a város főterét 1902 óta ékesítő Fadrusz János-alkotás restaurálásával. A szerződést július végén írták alá a felek.

A közbeszerzési eljárás első szakaszában kizárt budapesti Kalória Hőtechnikai Kft. perrel fenyegeti a versenytárgyalást lebonyolító polgármesteri hivatalt amiatt, hogy még nem térítette meg a húszezer lejes pályázati garanciális biztosítékot, noha ezt a román közbeszerzési törvény értelmében már július végéig meg kellett volna tennie.

A városháza készpénzben fizetne arra hivatkozva, hogy a román kincstár külföldre nem utalhat pénzt, a magyar cég azonban ragaszkodik a kaució banki átutalásához. A cég 22500 lejes kártérítést is követel a polgármesteri hivataltól, miután kiderült, hogy az önkormányzat sem a pályázat kiírásakor, sem az eredményhirdetéskor, sem pedig a győztes pályázóval történt szerződéskötéskor nem rendelkezett a kiírásban szereplő 800 ezer euróval, csak annak felével.

Eddig ugyanis csak a magyar kormány utalta ki a 400 ezer eurót, a román kormány viszont visszakérte a 2008-ban folyósított hasonló összeget, mert azt az önkormányzat nem költötte el a tavalyi naptári évben. A két ország közötti egyezség értelmében a román és a magyar kormány fele-fele arányban állja a restaurálás költségeit.

A munkálatok még nem kezdődtek el, de máris élénk szakmai vita zajlik a szoborcsoport rendbetételéről is. A felújítási tervet kidolgozó Kolozsi Tibor szobrászművész és Szabó Bálint építőmérnök - akiknek a restaurálás kivitelezésére kiírt pályázaton részt vevő cégük szintén alulmaradt a nagyszebenivel szemben - kifogásolta, hogy a restaurálás jogát elnyert Concefa "útépítésre szakosodott, szakirányú jogosítvánnyal nem rendelkező" művésszel végezteti a bronzmunkálatokat.

Ioan Cândea szobrász elismerte a lapnak, hogy valóban nem rendelkezik a román művelődési minisztérium ilyen irányú minősítésével. "A minisztériumi restaurátori minősítés egy év alatt beszerezhető, a tudás azonban nem" - nyilatkozta a szakember, akinek neve a Bem- és Petőfi-dombormű, valamint Bolyai mellszobra révén a magyar közönség előtt sem ismeretlen.

Az 52 éves művész a nagyszebeni Bruckenthal Múzeum szakértőiből álló csapattal vág neki a munkálatoknak. Becslése szerint egy év alatt végezhetik el a felújítást. (mti/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS