2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tanügyi törvénymódosításhoz küldött javaslatokat a MAKOSZ

2009. augusztus 26. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Az Ecaterina Andronescu-féle oktatási törvénycsomaghoz nyújtott be módosító javaslatokat a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ). Borzási Sarolta, a szervezet oktatásügyi alelnöke elmondta a Transindexnek: a módosító javaslatokat tartalmazó dokumentumot ma délben már iktatták Bukarestben.


A MAKOSZ az egyeztető fórumán kikérte a tagszervezetei, megyei illetve diáktanács tagjai véleményét, ezeket figyelembe véve alkotta meg törvényjavaslati módosításait.

A MAKOSZ szerint a diáktanácsoknak konzultatív szervként kellene egyműködniük az oktatási miniszteriummal, ugyanakkor képviselőiknek teljes jogú tagként kellene részt venniük a tanintézmények adminisztratív tanácsában.

A MAKOSZ elsősorban a diákok érdekvédelmi szervezeteit érintő cikkelyek módosítását kéri, így például az oktatási intézmények támogatásáról szóló cikkelyben kérik a diáktanácsok által szervezett rendezvények finanszírozását.

A diáktanácsok létrehozására vonatkozó cikkelynél kérik, hogy a diáktanács demokratikus módon legyen megválasztva, illetve pontosítják, hogy a megyei és az országos diáktanácsokat az iskolai diáktanácsok alkotják. Azt is kérik, hogy a törvénybe kerüljön be: azokban az iskolákban, ahol a kisebbségek nyelvén is zajlik oktatás, hozzák létre a kisebbségek külön diáktanácsait, és ez megyei szinten is valósuljon meg.

Továbbá javasalataik között szerepel, hogy a diáktanácsok működési szabályzatát ne jóváhagyja, hanem elfogadja a tanintézmény vezetése, a tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium, illetve leszögezik, hogy a diáktanácsok véleményét milyen esetekben kell kikérni (a tanintézmény szabályzatának módosítása, ösztöndíjak megítélése, az ifjúsági tevékenységekre fordítandó összegek felhasználása). (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS