2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszaporodtak a medvetámadások a Gyimesekben

2009. szeptember 04. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Az utóbbi hetekben legalább tíz szarvasmarhát pusztítottak el medvék a Gyimesek környékén. Ezen a vidéken korábban még soha sem okoztak ekkora kárt a vadállatok.

"Három nap alatt Ugra- és Sötétpatakán is garázdálkodtak medvék, több állatot elpusztítottak" – nyilatkozta az esetről beszámoló Csíki Hírlap című csíkszeredai napilapnak Karácsony Imre, a gyimesfelsőloki polgármesteri hivatal mezőgazdasági referense. Az egyik állattartó gazdának egyszerre három tehenét ölte meg egy medve, és volt olyan eset is, amikor már csak a megtámadott háziállat csontjaira találtak rá. Előfordult olyan, hogy a tetemet nem sikerült megtalálni, így a kártérítési iratcsomóhoz nem tudtak fényképes bizonyítékot csatolni.

A károsultak arra panaszkodtak a lapnak, hogy nem érdemes kártérítésért folyamodni, mert aligha kapnak pénzt. Többen azt feltételezik, hogy a medvéket teherautókkal vagy vonaton szállítva telepítették be a Keleti-Kárpátok ezen szakaszára.

Ezzel szemben Gábor Dezső, a középloki vadászegyesület korábbi vezetője úgy véli, hogy a medvék már megszokták a rendszeres fakitermelés zaját, nem félnek az emberektől, és ez az oka annak, hogy közelebb merészkednek a településekhez.

Szerinte az utóbbi öt évben a nagy szaporulat következtében megnégyszereződött a vadállomány, amely jelenleg huszonöt egyedet tesz ki az érintett 11 ezer hektáros körzetben.

Ebből az állományból mindössze három-négy egyed okozza a súlyos károkat. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a hatóságok nem fizetik ki a vadkárokat, előfordulhat, hogy a károsultak inkább megmérgezik a medvéket. Ez pedig jóval nagyobb kárt jelentene, mint a tehenek utáni összegek kifizetése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS