2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolakezdés: helyi termelők szállítják be a tízórait Hargita megyében

2009. szeptember 11. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

A tanügy decentralizációja lehet az egyetlen megoldás az iskolák problémáira – nyilatkozta Borboly Csaba tegnapi sajtótájékoztatóján.

Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta, az iskolák helyzete messze nem kielégítő.

„Bár mi többször megkerestük a tanfelügyelőséget, ők sajnos csak augusztus 26-án, az iskolakezdés előtt 20 nappal voltak hajlandóak közölni velünk a beruházásokra váró intézmények listáját. A főtanfelügyelő nem kommunikál megfelelőképpen velünk. Ezért van szükség a decentralizációra, hogy az ilyen problémákat orvosolni tudjuk. Ne Bukarestből, ne a tanfelügyelőségről mondják meg, a helyi önkormányzatokkal és iskolákkal való egyeztetések nélkül, hogy melyik falu melyik utcája, iskolája mire és mennyi pénzt kapjon! A legfontosabb, hogy kialakuljon egy pártpolitikák feletti szolidaritás a helyi lakosság érdekében” – nyilatkozta a tanácselnök.

A tej-kifli program ügyében Borboly Csaba részletesen beszámolt a program lebonyolításának jelenlegi fázisáról. “Bár többen lobbiztak és mindent megtettek azért, hogy ne sikerüljön, végül mégiscsak kiharcoltuk. Jelen pillanatban a polgármesteri hivatalok 70%-a kötötte meg a szerződéseket, 26%-a pedig pénteken fogja megkötni. Tehát összességében 96%-os arányban minden rendben van a tej-kifli program lebonyolítása körül. Ha ezeket az adatokat nézzük, elmondhatjuk, hogy a tej-kifli kormányprogram leosztása polgármesteri hivatalokra sikeresen végbement és több mint 90%-ban helyi termelők szolgáltathatják a termékeket Hargita megyében. Ily módon naponta friss, minőségi tejet vagy savanyú tejet, illetve kiflit biztosíthatunk a gyerekeknek a 2009-2010-es tanévben” – tájékoztatott Borboly. Az elnök elmondta, egy farkaslaki pékség a program érdekében saját gyermekbarát csomagolást fog alkalmazni, és változatosan fogja ízesíteni a kifliket. Az etédi Paniprod négy alkalmazottal dolgozik, de ennek a programnak a segítségével még két embert tud alkalmazni. Lövéte, Szépvíz, Borzsova, Csíkszentmiklós, Gyímesközéplok és Gyímesfelsőlok együtt a közbirtokosságokkal közös kistejfeldolgozót szeretne létrehozni, hogy jövőtől térségeikben tudják biztosítani az iskolásoknak járó tejet.

„Székelyudvarhelyen szombaton jár le a fellebbezési határidő, tehát remélhetőleg hétfőn meg tudja kötni az önkormányzat a termelőkkel a szerződést, és a gyerekek kaphatják a tízórait - így Borboly. Még elmondta, Gyergyószentmiklós esetében augusztus 25-én volt a közbeszerzés első borítékbontása, de ezt az eljárást eltörölték. Jelenleg újból kiírták a közbeszerzést, és a fellebbezési időt figyelembe véve a iskolakezdés második hetétől kaphatnak tejet és kiflit a gyerekek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS