2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lebénítaná az állami intézmények működését a választások alatt a FSLI

2009. szeptember 25. 13:50, utolsó frissítés: 13:50

Ma döntött a Szabad Oktatási Szakszervezetek Föderációja (FSLI) az őszi tiltakozási akció-sorozatról. A szakszervezet tagjai október 5-én általános sztrájkba lépnek, majd referendumot szerveznek arról, hogy meghatározatlan időre függesszék fel a munkát az elnökválasztások hetében.


A szakszervezetisek elégedetlenek a bérezési ráccsal, mivel 11 pótléktól és juttatástól esnek el a jogszabály érvénybe lépésekor.

„A Közalkalmazottak Szövetsége keretében már elhatároztuk, hogy szeptember 30-án kezdjük el a tiltakozást: a két kormánypárt székháza előtt állunk sztrájkőrséget. Október 5-én az állami szférában dolgozók általános sztrájkba lépnek, mintegy 800 ezer személy részvételével. Október 7-én újabb tiltakozási akciót szervezünk” – jelentette ki Aurel Cornea, a FSLI elnöke. Hozzátette, azért döntöttek a tiltakozás folytatása mellett, mivel a bértörvény diszkrimináló, ezért eltörlését követelik.

A szakszervezeti vezetők felhívták a figyelmet arra, hogy október 5-én nem lesz tanítás. Amennyiben a diákok mégis megjelennek az órákon, akkor sem maradnak felügyelet nélkül” – biztosít Simion Hăncescu, a FSLI alelnöke.

Amennyiben október 5 után sem áll be változás, a szakszervezetisek megszervezik a belső referendumot a meghatározatlan ideig tartó sztrájk kirobbantásának kérdésében. „Bezárjuk az iskolákat, lebénítjuk az összes állami intézmény működését – tette hozzá az alelnök.

Egyébként a FSLI máramarosi szervezete azt javasolta a FSLI igazgatótanácsának, november 16-tól lépjenek általános sztrájkba. A Máramaros megyei tanárok körében immár hétfő óta tart a japánsztrájk. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS