2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egymillió külföldi vakcinára lenne sürgősen szüksége az egészségügyi minisztériumnak

2009. október 31. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Az egészségügyi minisztérium egymillió darab védőoltást kíván sürgősen beszerezni külföldről az új vírus okozta influenza terjedésének megakadályozása érdekében, függetlenül attól, hogy november végén, illetve december elején megkezdik az előre tervezett tömeges oltásokat is.


Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár tette pénteken ezt a bejelentést, miután Romániát elérte a járvány második, a korábbinál sokkal agresszívabb hulláma. Az egészségügyi hatóságok már szeptemberben jelezték, hogy az év végéig várhatóan ötmillió ember beoltására elegendő adagot állítanak elő a Cantacuzino immunológiai központban, januártól pedig havonta egymillió adagot gyártanak majd. Az oltóanyag állítólag már elkészült, de a teszteket még nem végezték el, így az oltási kampányt a Bukarestben előállított anyaggal még nem lehet elkezdeni.

Ezért próbál most a minisztérium külföldről sürgősen egymillió adag oltóanyagot vásárolni. Az utóbbi hetekben ugyanis felgyorsulni látszik a vírus terjedése, ami összefüggésben áll azzal is, hogy már nagyban folyik az iskolai oktatás.

Cercel pénteki nyilatkozatában megállapította, hogy jelenleg két fertőzési góc van az országban, az egyik a főváros, a másik a Jászvásár. Ez utóbbiban a hatóságok már kénytelenek voltak bezárni egy iskolát, miután a tanintézményben húsz gyerek és egy felnőtt fertőződött meg a H1N1 vírussal. Az említett egymillió oltást e két városban akarják beadni a legveszélyeztetettebb személyeknek.

Sajtóinformációk szerint az egészségügyi minisztériumban felmerült annak az ötlete, hogy részlegesen korlátozzák a gyülekezési szabadságot, a személyek és áruk szabad mozgását, esetleg betiltanák a nyilvános összejöveteleket, bezárnák a mozikat és a színházakat is a járvány idejére. Az államtitkár szerint azonban erre egyelőre még nincs szükség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS