2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Klaus Johannist támogatja az RMDSZ

2009. november 30. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Az erdélyi magyarság számára is jelentős tétje van az elnökválasztás második fordulójának: a december 6-i szavazás ugyanis nem két személyről szól, hanem arról, hogy kinek milyen víziója van az eljövendő Romániáról, és hogy lehet-e Klaus Johannis személyében egy kisebbségi politikus Románia miniszterelnöke. Az RMDSZ - a Nemzeti Liberális Párttal közösen – azt a jelöltet támogatja, aki kiáll Klaus Johannis mellett – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szombaton, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján.


Az RMDSZ elnöke kifejtette, az, hogy a román parlamenti pártok többsége egy német nemzetiségű és nem mellékesen, egy kiválóan felkészült, független politikust javasol a miniszterelnöki tisztségre, azt mutatja, hogy most van esély a szemléletváltozásra a román politikában, van esély egy olyan vízióval építeni a jövőt, amelyben minden állampolgárnak egyenlő módon helye van, és ez a magyarság számára is döntő szempont. Mint mondta, ezért támogatják továbbra is Klaus Johannist, és rendkívül méltányolják azt, hogy a PSD és jelöltje, Mircea Geoană is odaállt a javaslat mellé, és bár az RMDSZ nem kötött és nem is fog a második forduló előtt megállapodást kötni a PSD-vel, ahogyan ezt az PNL-vel tette, a Szövetség nem tud egy olyan jelölt mellé odaállni a második fordulóban, aki ezt a javaslatot, ezt a típusú jövőképet, ezt a víziót Romániáról nem volt hajlandó támogatni – utalt Traian Băsescu Johannis jelölését több ízben is elutasító állásfoglalására.

Hozzátette ugyanakkor azt is, az RMDSZ által meghozott döntés nem a személyekről, hanem a szemléletváltás szükségességéről szól. „Nem a magasságukat vagy a súlyukat mértük meg, nem a diplomáikba beírt jegyeket nézegettük meg: azt néztük meg, hogy ki, mit támogat a elkövetkezőkben, és az, hogy odaáll valaki Klaus Johannis jelölése mellé, az nekünk, magyaroknak döntő kell hogy legyen” – hangsúlyozta az elnök, aki ennek kapcsán válaszolt Tőkés László EP-képviselő kijelentésére, miszerint ezzel a döntéssel az RMDSZ feladta volna a magyar összefogást. „Nem hiszem, hogy Tőkés László ne örülne annak, hogy Romániában azért csak eljutottunk oda, hogy egy német nemzetiségű, kiválóan felkészült politikusnak esélye lehet.

Nem is gondoltam volna, hogy ez gond, hogy van egy miniszterelnök-jelölt, Klaus Johannis, és ezt valaki a magyarok közül ne támogatná, és ne értené meg azt, hogy aki ezt a jelölést elutasítja újból és újból, azzal valami gond kell legyen.

A magyar összefogás pedig működik. A magyar összefogásra amiatt van szükség, mert bár sok kérdésben nem értünk egyet és az elkövetkezőkben sem fogunk egyetérteni, nehéz helyzetben képesek vagyunk összefogni.

Ha mindenben egyetértettünk volna, akkor egy szervezetben lennénk, és nem lenne szükség a magyar összefogásra” – szögezte le az RMDSZ elnöke, aki úgy látja, hogy az EMEF-et december 6. után össze kell hívni, most ebben az időszakban azonban az RMDSZ politikai felelőssége volt az, hogy a választások második fordulójával kapcsolatosan döntsön, hiszen - tette hozzá - a szövetségnek kell majd a parlamentben egy bizonyos többség mellé odaállni és nem másnak.

„Nekünk kell és nem másnak egy bizonyos képletű kormányt támogatni a parlamentben” – mutatott rá Markó Béla. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS