2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bákó megyei gyerekeket támogat Hargita megyei tanács

2009. december 02. 14:53, utolsó frissítés: 15:19

Közel száz Bákó megyei csángó gyerek tanulását biztosítja az a szerződés, amelyet Hargita Megye Tanácsa a Moldvai Csángómagyar Szövetséggel kötött ma délelőtt.

Az aláírók, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba és a Moldvai Csángómagyar Szövetség elnöke, Adrian Solomon a dokumentum szignálását megelőzően a Csíkszeredában tanuló diákok és a moldvai csángók helyzetéről tartottak megbeszélést.

A szövetség elnöke megköszönte a megyei tanácsnak a csángó gyerekek továbbtanulásához nyújtott segítségét, és arra kérte a tanácselnököt, hogy képletesen bár, de tekintse ezeket a fiatalokat a megye polgárainak. Borboly Csaba elmondta, a megyei tanács lehetőségeihez mérten minden támogatást megad a magyar nyelven tanulni vágyó, identitásukat megőrizni akaró csángó fiatalok számára.

A mostani 15 ezer lejes támogatás, melyet erre a célra különítettek el, csupán az első lépés megtételét jelenti, azt egy erre a célra megalakított munkacsoport létrehozása követi majd, melynek feladata a pályázati úton történő pénzszerzés mellett a csángó-magyar kapcsolatok elmélyítése és az élet minden területére való kiterjesztése lesz, hangzott el a megyei tanács elnöke részéről.

„Szeretnénk, ha az itt tanuló csángó gyerekek Hargita megyei keresztszülőkre találnának, akik segítségével a tanulók elmélyíthetnék nyelvi ismereteiket, ami elősegíthetné sikeres székelyföldi beilleszkedésüket. Ahhoz, hogy a székely-csángó összefogás sikeres legyen, széles körű társadalmi összefogásra is szükség van: családok családokkal, civil szervezetek civil szervezetekkel, egyházak egyházakkal, gyerekek gyerekekkel kell összefogjanak a cél érdekében” – zárta mondandóját a tanácselnök. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS