2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RMDSZ: szavazzanak Geoanára a romániai magyarok

2009. december 03. 13:53, utolsó frissítés: 13:59

Felszólítja az RMDSZ a magyar választópolgárokat, illetve mindazokat, akik az elnökválasztás első fordulójában Kelemen Hunorra szavaztak, hogy a második fordulóban támogassák szavazatukkal Mircea Geoanát, mert a Klaus Johannis vezette kormány lesz a változás garanciája - hangzott el ma Kelemen Hunor és Markó Béla sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.


Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap este az MTI-nek kifejtette, a szövetség azért támogatja Mircea Geoanát az elnökválasztáson, mert Klaus Johannis miniszterelnökké jelölésének a vállalásával új szemléletet képvisel, míg Traian Băsescu tekintélyuralmi, központosított államot akar kiépíteni.

Az MTI kérdésére, miszerint az Európai Néppárt (EPP) Traian Băsescu jelenlegi államfő melletti szavazásra ösztönözte a románokat, elvárva, hogy "néppárti tagpárt tagpárti jelöltet támogasson" - Markó megállapította: a Băsescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ valóban az EPP tagja, de a demokraták azelőtt a Szocialista Internacionáléből "igazoltak át". Egyébként a PD-L és a Szociáldemokrata Párt (PSD) programja között nincs lényeges különbség azon kívül, hogy az egyik baloldalinak, a másik pedig jobboldalinak mondja magát - mondta Markó.

Az RMDSZ elnöke szerint a mostani európai néppárti véleményt akkor lehetne csak következetesnek tartani, ha például tavaly év végén, a parlamenti választások után ugyanígy felhívták volna a PD-L figyelmét, hogy ne lépjen koalícióra a szociáldemokrata párttal, miközben az ugyancsak néppárti RMDSZ-t kinyomták a kormányból. Pedig előtte Băsescu szavát adta, hogy az RMDSZ ott lesz a kabinetben - emlékeztetett rá Markó.

Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének arra a nyilatkozatára, amely szerint Klaus Johannis csupán a "román kirakatpolitika eszköze", Markó kifejtette: egy német nemzetiségű politikus esetleges kormányfői kinevezése óriási jelentőségű szemléleti áttörést eredményezhet Romániában. Ahelyett, hogy Tőkés ezt észrevenné, most mérgében "kirakatpolitikusnak" nevezi Nagyszeben polgármesterét, aki valóban német, sőt, a Német Demokrata Fórum elnöke, aki rendkívül jó városgazdának bizonyult, tehát már bizonyított.

Markó utalt arra, hogy fél évvel ezelőtt még Tőkés Lászlóval együtt tiltakozott székelyföldi nagygyűléseken a magyar intézményvezetők tömeges leváltása ellen. Tőkésnek érzékelnie kellene - mondta -, milyen radikális változást jelent önmagában is az a tény, hogy német nemzetiségű miniszterelnököt javasol a többség.

Az RMDSZ elnöke méltányolja, hogy a liberális pártnak Johannisra tett javaslatát a PSD elfogadta. „Ezért egyértelműen Mircea Geoanát támogatjuk ebben az államelnök-választási versenyben, mert azt gondoljuk, hogy a jó oldalra állt, Băsescu viszont elutasította ezt a szemléletváltást” - hangsúlyozta Markó.

Tőkésnek arra a megállapítására, miszerint Geoană „posztkommunista” párt jelöltje, Markó emlékeztetett: A PD-L és a PSD egyaránt a Nemzeti Megmentési Frontból származik, amely a kilencvenes évek elején valóban a Román Kommunista Párt utódpártja volt. Mindkét ember onnan jött, több más romániai politikushoz hasonlóan - mondta az RMDSZ elnöke, hozzáfűzve: ma mindenkinek azt kell eldöntenie, hogy mennyire fordult el ettől a múlttól. Markó szerint Mircea Geoană azáltal, hogy felvállalta Klaus Johannis személyét, az új szemléletet képviseli, Traian Băsescu viszont egy tekintélyuralmi, egynemű és központosított államot akar megerősíteni. "Ez engem nagyon is emlékeztet arra, ahonnan valamikor elindultunk" - mondta az MTI-nek Markó Béla. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS