2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy Olajgyűjtés lesz Kézdivásárhelyen

2009. december 17. 13:38, utolsó frissítés: 13:46

Kézdivásárhelyen is megszervezik január 8-án az első Nagy Olajgyűjtést – jelentette be a Zöld Nap Egyesület. A használt étolajat január 8-án, pénteken 12:00-től 16:00 óráig várják a lakóktól két gyűjtőponton: a Millenium Parkban és a központban (Gábor Áron tér). Az akciót a helyi önkormányzat és a helyi Gosp-Com víz- és hulladékgazdálkodási vállalat is felkarolta.


“Egy liter csatornába öntött étolaj egymillió liter vizet, egy ember 14 éves össz-vízszükségletét szennyezi meg” – hívja fel a figyelmet a környezetvédő egyesület. A használt olaj a csatornahálózatba, hulladéklerakóba vagy a talajba jutva


rendkívül környezetszennyező, nehezen lebomló anyag.

Mindenképpen ajánlott külön gyűjteni, mert újrahasznosítva bioüzemanyag lesz belőle.

Kézdin nem is hallottak az emberek arról, hogy az idén már szinte minden székelyföldi városban volt olajgyűjtés – monta el Ráduly Attila elnök a Transindexnek. A Zöld Nap Egyesület figyelemmel kíséri a többi városban zajló környezetvédelmi akciókat, azt vallják, a jó példát nem szégyen átvenni.

“Legutóbb, múlt hétvégén Székelyudvarhelyen is megszervezték az első olajgyűjtést, 77 liter gyűlt össze – nem vagyok pesszimista, de ha Kézdivásárhelyen összegyűl 10-15 liter az első alkalommal, boldog leszek” – mondta Ráduly.Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgyön az első olajgyűjtést szeptemberben szervezte meg a Zöld Hullám kezdeményezés, akkor 30 liter olaj gyűlt össze. Januárban a megyeszékhelyen is készülnek a másodikra.


Az országban az első olajgyűjtést

Csíkszeredában szervezte az Élő Erdély Egyesület és a Zöld Székelyföld Egyesület. Ezen az első akción 50 liter használt étolaj gyűlt össze, második alkalommal már több mint 230 liter, a negyedik alkalom volt az eddigi legsikeresebb, októberben. A Zöld Székelyföld a következő Nagy Olajgyűjtést februárra tervezi.

A Zöld Nap Egyesület a helyi rádiókban, írott és online sajtóban, közösségi oldalakon, levelezőlistákon, újrahasznosított papírplakátokon népszerűsíti az akciót, remélve, minél több emberhez eljut a hír. Ez az első alkalom főleg figyelemfelkeltő hatású lesz – véli Ráduly.

Az egyesület azt is javasolja, hogy a helyi vízgazdálkodási vállalatnál helyezzenek ki gyűjtőkonténert, hogy a lakók akár számlafizetéskor is le tudják majd adni a fáradt étolajat. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS