2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nyugdíjpont 100 lejjel való emelését javasolták a parlament munkaügyi bizottságai

2010. január 06. 17:23, utolsó frissítés: 17:24

A nyugdíjpont 100 lejjel való megemelését és a társadalombiztosítási adó 10%-kal való csökkentését javasolták a parlament munkaügyi bizottságai, annak ellenére, hogy Mihai Şeitan ellenjavallotta azt.

A munkaügyi miniszter ma azt jelentette ki, hogy idén szó sem lehet a nyugdíjak fejlesztéséről, a nyugdíjpont esetleges 45%-os növelése 1 milliárd euróval terhelné a nyugdíjalap költségvetését.

Gheorghe Gherghina, a pénzügyi minisztérium államtitkára arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjak fejlesztése esetén tarthatatlanná válik a 5,9%-os költségvetési hiány, amiben a kormány megegyezett az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

„Irreális az ellenzéknek a nyugdíjpont fejlesztésére tett javaslata, az RMDSZ parlamenti képviselői tartózkodtak a mai szavazáson” - mondta el kérdésünkre Kerekes Károly, a képviselőház munkaügyi bizottságának tagja. Hozzátette, a testület döntése nem végleges, csupán véleményezte a javaslatot, érdemben erről a költségvetési bizottság, majd a parlament plénuma dönt, amikor a 2010-es költségvetésről szavaz.

Még elmondta, az RMDSZ-en belül még folynak a tárgyalások a nyugdíjak kapcsán, ugyanis egyrészt a nyugdíjak emelése negatívan hat a deficitre, másrészt pedig az infláció miatt a nyugdíjak befagyasztása is elképzelhetetlen. Egyébként az infláció ütemével arányos nyugdíjfejlesztést tartaná ideálisnak.

„Január elsejétől drágult az élelmiszer, a gáz, az energia, növekednek az adók, kötelezővé válik a lakásbiztosítás, ezek mind érintik a nyugdíjasokat, akik, legyünk őszinték, az RMDSZ szavazóbázisának két harmadát képezik” - így Kerekes. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS