2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyszabású környezetvédő projekt indul Hargita és Neamt megye határán

2010. február 02. 17:48, utolsó frissítés: 17:48

A Hargita Öko Alpin Klub egy nagyszabású környezetvédő projektet indít útjára a Hargita és Neamt megyék határán található Háromkút – Kis Békás települések környékén, melynek célja a környék hulladékgazdálkodási rendszerének a kiépítése, ökológiai rehabilitálása, valamint a Kis Békás-szoros hulladékmentesítése és turisztikai kiépítése - áll az egyesület által szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményben.


A projekt támogatását Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányai biztosítják az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa által. A projekt életbeültetésére jóvahagyott összeg 8650 EUR.

A Kis Békás patak a Nagyhagymás-hegység déli részén, a Jávárdi-csúcs alatt ered. Innen a patak északi irányba folyik, áthalad Háromkút és Kisbékás településeken, majd a Békás-szorosban, a Pokol Torkának nevezett részen egyesül a Békás folyóval. Az összefolyást megelőző utolsó 4 kilométeren egy páratlan szépségű szorost alakított ki, melyet a névadó patak nyomán Kis Békás-szorosnak neveznek.

Háromkút és Kisbékás településeken jelenleg a szervezett hulladékgyűjtés semmilyen formája nem létezik, minek következtében a háztartási hulladék jelentős részét a helyi lakosság a patakba dobja. Mindezen hulladékot a patak a Kis Békás-szorosba sodorja, mely szoros a Nagyhagymás – Békás–szoros Nemzeti Park szerves része. A szorosban felhalmozódott háztartási hulladék – amelynek jelentős része fokozottan veszélyes a környezet szempontjából, mint például a rovarölő szereket tartalmazó spray-ek – azon túl, hogy alaposan lerontja a környék turisztikai vonzerejét, hatványozott veszélyt jelent a környék szigorúan védett növény- és állatvilága számára is.

A projekt fő célja az érintett önkormányzatok, illetve a helyi lakosság ráébresztése a kialakult helyzet tarthatatlanságára, valamint egy működőképes, a jelenlegi környezetvédelmi normáknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése.

Az utóbbi években a Hargita Öko Alpin Klub által végzett megfigyelések eredményei egyértelműen bizonyítják a vízminőség folyamatos romlását ( kőolaj származékokkal, mosószerekkel való szennyezés), a növényzet, valamint a vízi élővilág egyre fokozódó pusztulását. Nem elhanyagolható szempont az évente több ezer látogató által felkeresett turistalátványosság fokozatos lepusztulása sem.

A patak medrét, akárcsak a környező patakpartot műanyagpalackok és dezodoros palackok ezrei, illetve használt gumiabroncsok, kőolajszármazékokat tartalmazó palackok, láb vagy fej nélküli babák, sörösdobozok, állattetemek lepik el. A hatalmas szeméttömeg nem csak a vízi állat- és növényvilág létét veszélyezteti, hanem veszélybe sodorja a vízmenti településeken élő lakosság egészségét is, mivel számos moldvai helységben ívóvízként használják a Békás folyó vizét.

Az idén júliusig tartó projekt keretében megbeszéléseket folytatnak az érintett önkormányzatokkal a a községi hulladékgyűjtés és szállítás problémájának megoldása érdekében, nyomon követik a vállalt kötelességek teljesítését, környezetvédelmi felvilágosításban részesítik a helyi lakosságot.

Szintén cél az érintett terület környezetvédelmi rehabilitálása érdekében a a Kis Békás szorosban, illetve Háromkút környékén felhalmozódott hulladék összegyűjtése, válogatása és elszállítása, illetve az esetleges újraszennyeződést megakadályozó védőrácsok felszerelése a szoros kezdeténél. Továbbá felvállaják a szoroson áthaladó turistaút kiépítését, a turistajelzések felújítását, az áradások által elsodort pallók újjáépítését, kilátó- és pihenőhelyek kiépítését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS