2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mintegy 200 ezer diák vesz részt a hétfőn kezdődő érettségin

2010. február 12. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Jövő héten kezdődik az érettségi: a végzős diákok hétfőtől a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgán, majd szerdától az anyanyelv-vizsgán vesznek részt.

A számítógép-kezelési készségeket felmérő vizsgát áprilisban bonyolítják le, az idegennyelv-vizsga megszervezését pedig június elejére időzíttette az oktatási tárca.

A szóbeli vizsgák esetében jegy helyett minősítést kapnak a diákok. Az is a rendszer újdonsága, hogy az érettségi tavalyi átszervezésének következtében csupán 3 írásbeli vizsgát kell letenniük a végzősöknek, kivételt képeznek az anyanyelvű oktatásban résztvevők, akik 4 tantárgyból írnak dolgozatot.

Idén, országszerte mintegy 200 ezer diák iratkozott be az érettségi vizsgára. Kósa Mária, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum igazgatója a Transindex kérdésére elmondta, nem okozott különösebb gondot a felkészülés, bár nem ő a diák, majd komolyra fordítva a szót elmondta, véleménye szerint az érettségizőknek sem lesz nehéz dolguk: mivel jegy helyett minősítést kapnak, a teszt egy nyelvvizsgánál aligha lesz nehezebb, minimális felkészüléssel is sikeresen lehet szerepelni.

Arról is beszámolt, hogy az általa vezetett líceumban 86 diák jelentkezett az érettségire, közöttük olyanok is vannak, akik még a '90-es években végezték el a XII. osztályt, számukra felkészítőt tartottak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS