2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyföldi diákok is megbirkóztak a román szóbeli vizsgával

2010. február 16. 14:07, utolsó frissítés: 14:26

Országszerte mintegy 200 ezer végzős diák számára kezdődött el az érettségi vizsga a román nyelv és irodalom tantárggyal, azonban az előző évekhez képest változott a szóbeli tudásfelmérés lebonyolításának módszertana.

A tételek révén a vizsgáztató tanároknak azt kellett kideríteniük, hogy a diákok milyen szövegértési és kommunikációs képességekkel rendelkeznek. Bár a székelyföldi diákok rendre gyengén teljesítenek román nyelv és irodalomból a vizsgákon, az átszervezett érettségi nekik sem okozott túl nagy fejtörést, még akkor sem, ha éppen nem ment minden zökkenőmentesem.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium egyik neve elhallgatását kérő végzőse a Transindexnek elmondta, bár számára nem tűnt nehéznek a kihúzott tétel, több diáktársa is arra panaszkodott, hogy megtévesztő, „becsapós” szöveggel kellett megbirkóznia, ezért volt, aki tévedett. Emiatt úgy gondolja, hogy az új vizsgáztató módszerrel sem mérhető fel világosan a diákok nyelvi kompetenciáinak szintje.

A diáklány elmondta, az általa kihúzott, a II. századbeli Dacia társadalmi berendezkedéséről, mezőgazdasáról szóló tétel kapcsán a vizsgáztatók a szöveg stílusáról érdeklődtek, illetve arról kérdezték, hogy mi a véleménye a nagyvárosi életről.

Mocsáry-Gondos Beáta, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium aligazgatója arról tájékoztatott, hogy minden a legnagyobb renden ment végbe, a vizsgáztató tanárok elégedettek voltak a diákok teljesítményével, bár eredményeket csupán holnap hirdetnek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS