2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyföldi diákoknak sem okozott gondot a román szóbeli

2010. február 18. 16:34, utolsó frissítés: 17:09

A kisebbségi oktatásban résztvevő diákok számára az idei érettségi második szóbeli vizsgája kezdődött el a mai napon, a román szóbeli vizsgák eredményeit a legtöbb iskola már összesítette.

Beján András, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium igazgatója elmondta, a 133 végzős diák mindenike sikeresen jutott túl az érettségi első megpróbáltatásán: 81 diákot tapasztalt minősítéssel tüntettek ki, 52 végzős haladó szinten képes románul kommunikálni, a sorban a leggyengébb, közepes minősítést egyetlen diák sem kapott. „Idén egyszerűbben zajlik a szóbeli, mint a tavaly, már csak azért is, mert nem bonyolítja a dolgunkat a tanárturizmus megszervezése. A diákokat a saját tanáraik érettségiztetik, így nem egy idegen tanárnak kell eldöntenie, hogy mennyire felkészültek. Ha egy tanár 4 éven keresztül követi egy diák fejlődését, felelteti, minősíti, miért ne tehetné ezt meg az érettségin is?” – kommentálta Beján az érettségi lebonyolítása kapcsán végbement változásokat.

Kósa Mária, a kolozsvári Brassai Sámuel Líceum igazgatója kérdésünkre elmondta, bár zökkenőmentesen bonyolították le a román érettségit, nehézséget okozott a szervezésben a vizsgázó diákok elkülönítése, hiszen az iskolában folyik a tanítás. Az érettségire beiratkozó 81 érettségiző diák közül 74 idén fejezi be a középiskolát, a többiek korábbi évfolyamokon végeztek, közülük egy személy beiratkozott ugyan, de nem jelent meg a vizsgán. A 80 diák közül 50 tapasztalt, 18 haladó és 12 közepes minősítést kapott - tudtuk meg.

Kolozsváron vagy szigorúbban érettségiztettek a tanárok, vagy pedig a székelyföldi diákok felkészültebbek. A Nagy Mózes Gimnáziumban érettségizők az eredmények szerint a középmezőny felett helyezkednek el a román nyelvi és kommunikációs készségek szempontjából, és a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban is a 137 végzős diák közül 91 tapasztalt, 35 haladó és csupán 11 kapott közepes minősítést.

Juhász-András Réka aligazgató elmondta, az eredmények reálisak, hiszen mind a pedagógusok, mind pedig a diákok komolyan vették a vizsgát: „A folyósokon láttam lámpalázas vizsgázókat, remegő kezeket, tehát igazi vizsgahangulat volt az iskolában. Bár az előző évfolyamokhoz képest a diákok dolgát megkönnyítette, hogy nem idegen tanár mérte fel a tudásukat, abból a szempontból felemás a helyzet, hogy a múlt héten még folyt a tanítás, és egyszer csak közbejött egy román, majd egy magyar szóbeli, ez egy picit összezavarja őket” ‒ mondta.

Hozzátette, a szervezést egy kissé megnehezítette, hogy az érettségiztető tanárok helyettesítését az alsóbb évfolyamokon meg kellett oldani. Még elmondta, a szerdán kezdődött magyar szóbeli holnap zárul, két nap alatt 91 diák esett át a felmérésen. Az eredmények eddig jobbak a román szóbelin elértekhez képest: közepes minősítést senki nem kapott, haladó szinten 7 diák teljesített, a többiek ‒ vagyis 84 diák ‒ tapasztalt minősítést kaptak. Az érettségi eddig problémamentesen zajlott a gimnázium épületének lezárt déli szárnyában. Sőt, még egy rendőr és egy csendőr is felügyelte az érettségi zavartalan lebonyolítását ‒ számolt be az aligazgató. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS