2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségügyi repülőgépet használhat a SMURD

2010. március 16. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

Immár repülővel történő életmentő akciók végrehajtására is képes a SMURD rohammentő szolgálat: a SMURD Alapítvány Egészségügyi repülő projektjének keretében idén a 2%-os adóhozzájárulásokból egy rendelkezésére bocsátott gépnek 100 repülési óráját fizeti ki. A betegeknek nem kell fizetniük a szállításért.

A Piper Cheyenne III típusú gép felszerelése az intenzív osztályéhoz hasonló, európai normáknak megfelelő, és a kritikus, életveszélyes állapotban levő betegek szállítására használható. A gép bevethető belföldi útvonalakon életmentő akciókban akkor is, ha nagy távolságra kell szállítani a beteget, illetve amikor az időjárási viszonyok miatt a SMURD rohammentő szolgálat helikopterei nem tudnak felszállni. Rendkívüli esetben elemzik a nemzetközi életmentő betegszállítás lehetőségét is.

„Az alapítvány idén mintegy 17.000 eurót különített el erre a projektre, ami 100 repülési órára, körülbelül 50-60 mentőakcióra elegendő. Ha szükséges, meggondoljuk a költségkeret növelését. Hangsúlyozni szeretném, hogy az alapítvány csak anyagi támogatást nyújt, a SMURD orvosai irányítják majd a mentőakciókat” – nyilatkozta Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Hasonló projekt létezik például Svájcban, ahol a Rega Alapítvány 3 repülő és 14 helikopter bevetési költségeit fedezi a lakossági adományokból, már több mint 50 éve. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS