2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhely: 4,9 hektár erdő esik a Somostetőn megépülő terelőút áldozatául

2010. március 30. 14:43, utolsó frissítés: 15:44

4,9 hektár, Marosvásárhelyt övező erdő esik áldozatul annak a terelőútnak, amelyet a Somostetőn szándékoznak megépíteni a hatóságok. A terelőút megépítését immár nyolc éve tervezik a város elöljárói, a hosszú ideig tartó huzavona után múlt csütörtökön végül jóváhagyták a megvalósítását. Az aggodalmakat többnyire az útnak a környezetre gyakorolt hatásai gerjesztették, így módosították az eredeti tervet, amely lényegében kettészelte volna a Somostetői erdőt.


Eredetileg az erdő kettészelése során több, mint 8 hektár erdő kivágását tervezték, ám egy, Dorin Florea polgármester és Borbély László környezetvédelmi miniszter között létrejött megállapodás eredményeként az erdőt mégsem választják szét: az utat végül az erdő széléhez közelebb építik meg, egy kisebb részt leválasztva belőle, és így kevesebb mint 5 hektár erdőt kell feláldozni. A majdani út a Marosvásárhely közelében levő Jedd községet a megyei kórházzal összekötő útként vonult be a köztudatba, amely a tervek szerint tehermentesíti a városközpontot, emellett várhatóan a légszennyezés is csökken.

Szakács László, a Rhododendron Alapítvány vezetője a Transindex kérdésére elmondta, bár az útépítési terv legutóbbi változata a korábbinál jobb, 8 éve meglévő álláspontja nem változik: ellenzi a tervet, mivel szerinte ez az út nem orvosolja a forgalmi problémákat.

Elmondta, nem ez az egyetlen megoldás a forgalom tehermentesítésére. Nem ért egyet ugyanakkor azzal sem, hogy leválasztanak az erdőből egy darabot. Elmondta, noha egy tiltás értelmében nem lehetne építkezni a majdani út mentén, aggódik amiatt, hogy idővel mégis építőteleppé változik a környék. „A hivatalos dokumentumokban az út utcaként jelenik meg” – rámutatván arra, hogy egy utca nem képzelhető el szegélyépületek nélkül, az erdőben.

Környezetvédelmi szempontokból a zajszennyezés, a légszennyezés, a folyamatos járkálás és szemét felhalmozása következtében az erdő leromlása elkerülhetetlen. „Az erdő egy ökoszisztéma, a belőle leválasztott kis terület nem képes magát fenntartani, ha megtámadja valamiféle kórokozó, nem tud hatékonyan védekezni, regenerálódni. Emellett azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az erdő tölgyfamag-rezervátum” – hangoztatta Szakács. Elmondta, az erdészeti törvényt, amely tiltotta az erdők kettészelését, időközben megváltoztatták, így szabad utat nyertek az ilyen jellegű beavatkozások.

Szakács ugyanakkor rámutatott: nem áll az az érvelés, mely szerint a légszennyezés csökken, annyi történik csupán, hogy a szennyezés egy részét kiviszik a városból, ráadásul egy olyan erdőbe, amelynek egy részét kivágják, és amely a levegő tisztításában döntő szerepet játszik. „Bereked az erdőbe a szennyezés, a romlási folyamat felgyorsul. Emellett Marosvásárhely egyik jelképe, ahová a lakosok kikapcsolódni, sétálni járnak, visszafordíthatatlanul átalakul” - mondta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS