2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvár: szükséglakásokat építenének a városszéli nyomortelepeken tengődőknek

2010. március 31. 15:07, utolsó frissítés: 15:15

Mintegy 2-300 szükséglakást húzna fel a kolozsvári önkormányzat a Mărăşti negyedi Coastei, illetve a Szamosfalvi negyed Canton utcájában élő, összesen közel nyolcszáz fős közösségnek, akik jelenleg improvizált barakkokban tengetik életüket.


A kolozsvári tanács tegnapi ülésén elfogadott határozata értelmében az önkormányzat vagyon- és ingatlanügyi osztálya a közeljövőben egy 4-5 hektáros terület megtalálására kapott felhatalmazást.

Csoma Botond helyi tanácsos mai sajtótájékoztatóján elmondta, bár a város nem dúskál telkekben, az a lehetőség is felmerül, hogy az önkormányzat megvásárolja az építkezéshez szükséges területet. A projekt nemcsak a városi költségvetést terhelné, hanem pályázatok útján próbálják fedezni a szükséges összeget.

Az elképzelés szerint kétszobás lakásokat építenének, illetve megoldanák a közművesítést. Csoma emlékeztetett: korábban már volt egy próbálkozás az illegális telepek felszámolására, a Szamosfalvi negyedben építettek volna szükséglakásokat, azonban a helybéliek heves tiltakozása miatt az önkormányzatnak le kellett mondania a tervről.

Arra a felvetésre, hogy a Kolozsvár szeméttelepe, a Patarét környékén épülő szükséglakások kapcsán esetleg felmerülne a szegregáció kérdése, Csoma Botond elmondta, ez a probléma nem etnikai, hanem szociális jellegű. „Ez egy szociális kérdés, tehát független attól, hogy a rászoruló roma származású, vagy sem” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a telepen lakók most élnek embertelen körülmények között, ezt az állapotot próbálják megszüntetni a szükséglakások felépítésével.

Kérdésünkre, hogy szociális munkások tevékenykednek-e, illetve közintézmények – például óvoda, iskola, orvosi rendelő – épül-e a majdani telepen, Csoma elmondta, a részletekre még nem tértek ki, tehát azt sem tudni, hogy a beköltözőknek kell-e majd érvényes munkaszerződéssel rendelkezniük, illetve, ha nem, akkor ki fizeti a lakók helyett a költségeket a közműveknek.

„Mindazonáltal nem kellene túlszabályozni a rendszert, mert akkor éppen a szükségben levők szorulnának ki belőle” - mutatott rá Csoma. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS