2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a Vinci-Aktor konzorcium a Brassó-Comarnic autópálya megépítéséről

2010. április 15. 09:21, utolsó frissítés: 09:21

Egyoldalúan felbontotta a Brassó és Comarnic közötti autópálya megépítéséről szóló szerződést a francia Vinci és a görög Aktor vállalat alkotta konzorcium, amelyet a kormánnyal kötött korábban.

A konzorcium arra hivatkozva hozta meg a döntést, hogy nem sikerült pénzügyi fedezetet szereznie az 58 kilométer hosszú, hegyvidéken haladó, és ezért rendkívül költséges autópálya megépítésére.

A gazdasági válság miatt a konzorcium nem tudta meggyőzni a nemzetközi bankokat arról, hogy hitelezzék meg a beruházást. Az építés becsült értéke eléri az 1,5 milliárd eurót, de a híresztelések szerint a költségek megközelíthetik a 3 milliárd eurót is.

A konzorciumnak 2011-ben kellett volna elkezdenie az út megépítését, ami így meghatározatlan időpontra eltolódik. Az eredeti kiírás szerint a kormány 30 évre adta volna bérbe az autópályát az építtetőnek.

A hatóságok még nem nyilatkoztak arról, hogy újból koncesszióba adják-e az autópályaszakaszt, vagy más megoldást választanak. A Brassó és Comarnic közötti autópálya a Bukarestet Budapesttel összekötő autópálya-hálózatnak a része, hiszen ez a folytatása a Bors és Brassó közötti észak-erdélyi autópályának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS