2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ellehetetlenítheti a pénzhiány a Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatait

2010. május 19. 18:34, utolsó frissítés: 19:04

Anyagi gondok akadályozzák a Kolozsvár Főterén levő Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatainak haladását – írják a Szabadság és a Krónika napilapok. Az utóbbi napilap által megszólaltatott kolozsvári polgármesteri hivatal és a szoborcsoport restaurálást végeztető nagyszebeni vállalat, a Concefa Rt. képviselőinek egybehangzó véleménye szerint nem létezik semmiféle fennakadás a finanszírozás terén.


Kolozsi Tibor szobrászművész, a bronzalakok restaurálásával a Concefa Rt. által megbízott egyik alvállalkozó ennek szöges ellentétét állítja: elmondta, nem tudja megmagyarázni az alvállalkozók és a munkáltató, illetve polgármesteri hivatal eltérő nyilatkozatait.

Elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy a Concefa a neki járó összeg 25%-át már megkapta. Ezek szerint, – véli a szakember – a vállalatnak fizetőképesnek kellene lennie, azonban az építőtelepen nem ezt lehet észlelni: a Concefa saját munkásai immár két hónapja nem kaptak fizetést, ő maga pedig nem tudja beszerezni a szükséges anyagokat, felszereléseket. „A munkálatok mostani fázisában már rozsdamentes acél rudakat kellene kovácsolni, de az anyagra nincs pénz” - panaszolta Kolozsi. Hozzátette, a vistai kőfaragó alvállalkozó szakembernek a magyarországi süttői kőbányából (innen érkeztek a talapzat eredeti kőelemei) származó kődarabokat kifizette ugyan a vállalat, azonban a szállítást a kőfaragónak saját zsebéből kellett állnia.

Kérdésünkre elmondta, a neki járó pénzösszegnek körülbelül a 2%-át kapta meg eddig, noha a Concefa már a pénze 25%-át megkapta a polgármesteri hivataltól.

Érdeklődésünkre elmondta, drámai lenne, ha a tél beálltáig nem fejeződne be a szoborcsoport restaurálása, mert a fagyos hónapokban nem lehet dolgozni, a leszerelt és földre helyezett szoborelemek pedig a hideg miatt károsodhatnak.

Mint ismeretes, a szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-fele arányban állja a magyar, illetve a román állam. Magyarország már a szerződés aláírása előtt megküldte a finanszírozás ráeső 400 ezer eurót kitevő részét. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS