2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közvitán a rezidenciátus csökkentése és az egészségügyi igazgatóságok átszervezése

2010. május 28. 14:32, utolsó frissítés: 17:14

Közvitára bocsátotta ma az Egészségügyi Minisztérium azokat a rendeleteket, amelyek a rezidenciátus lerövidítésére, valamint a megyei egészségügyi igazgatóságok átszervezésére vonatkoznak. A tervezetek megtalálhatók az intézmény honlapján.


Az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szakosítások jegyzékére vonatkozó miniszteri rendelet módosítása értelmében, a szaktárca 39 orvosi szakosodás esetében csökkenti a rezidensképzés időtartamát. Két évvel csökken a képzés ideje a szív- és érsebészeten, valamint a sportorvosi szakon, illetve egy évvel csökken 37 szakon, közöttük az endokrinológia, gyermekgyógyászat, reumatológia, rehabilitáció, kórbonctan, epidemiológia stb. A javaslatot támogatják az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektorai is.

A megyei egészségügyi igazgatóságok szervezeti felépítését és működését szabályozó miniszteri rendelet módosításának értelmében az Egészségügyi Minisztérium változtat az igazgatóságok szervezeti felépítésén.

A tervezet rendelkezik arról, hogy a korábbi 5 vezető tisztségből ezentúl 3 marad, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 4 aligazgató közül 2 marad tisztségben, és így országszerte 84 igazgatói tisztség szűnik meg.

Az egészségügyi igazgatóságok átszervezése adminisztratív tisztségek leépítését jelenti, anélkül, hogy az egészségügyi személyzet munkáját érintené.

Cseke Attila egészségügyi miniszter korábban elmondta: elégedetlen az igazgatóságok működésével, nem látja a szervezeti felépítésnek megfelelő hatékonyságot, miközben az igazgatóságokon 67 és 326 közötti betöltött állás van. A kollektív munkaszerződés értelmében, ha most leépítések lennének, 5-24 hónapnyi kártérítést kellene kifizetni az elbocsátott alkalmazottaknak. Amint ezt a helyzetet sikerül megoldani, a minisztérium átszervezi az intézményeket.
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS