2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több nagyvárosban tüntetések a megszorítások miatt

2010. június 01. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Nyolc órás figyelmeztető sztrájk bénította meg kedden a bukaresti metró közlekedését, így a délelőtti órákban legalább félmillió embernek saját autójával vagy a felszíni tömegközlekedési eszközökkel kellett a munkába jutnia.


A bukaresti metrót működtető Metrorex vállalat dolgozói azért szüntették be a munkát, mert így akarták kifejezni szolidaritásukat a közalkalmazottakkal, akiknek bérét júniustól 25%-kal csökkenti a kormány. A bukaresti metrót naponta mintegy 650 ezer ember használja.

A kétmillió lakosú városban a közlekedést elviselhetőbbé tette, hogy a felszíni tömegközlekedést működtető RATB vállalat dolgozói nem csatlakoztak a sztrájkhoz, így a buszok, a trolibuszok és a villamosok a normális menetrend szerint közlekedtek. Szintén enyhítette a sztrájk következményeit, hogy a metrósok lerövidítették az eredetileg tizenkét órásra tervezett munkabeszüntetést egy bukaresti humanitárius koncert szervezőinek a kérésére. Így helyi idő szerint 12 óra után a metrószerelvények már elhagyták a garázst. A metrósok kilátásba helyzeték azonban, hogy két hét múlva meghatározatlan időre szóló általános sztrájkot robbantanak ki, ha az ő béreiket is 25%-kal csökkentik.

A részben vagy teljes mértékben az állam tulajdonában lévő cégek - mint amilyenek a bukaresti tömegközlekedési vállalatok is - dolgozói nem közalkalmazottak, ezért a kormány által elfogadott megszorítások egyelőre nem vonatkoznak rájuk.

A kormány tagjai azonban egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak az állami vállalatok alkalmazottainak a béreiről. Mihai Șeitan munkaügyi miniszter bejelentette, hogy az ő jövedelmüket is lefaragják 25%-kal, amit Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter cáfolt. Ez utóbbi közölte, hogy a kormány dolgozik egy külön törvénytervezeten, amely az állami vállalatok dolgozóira vonatkozik, de nem árult el részleteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS