2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pert nyert az RMGC: engedély kibocsátására kötelezik a zöld tárcát

2010. június 03. 10:51, utolsó frissítés: 11:47

A verespataki bányaprojekt részét képező két gát megépítésének engedélyeztetésére kötelezi a környezetvédelmi tárcát a Legfelsőbb Bíróság és Ítélőtábla. A jogerős határozat értelmében a minisztériumnak ki kell bocsátania Korodi Attila korábbi tárcavezető által három évvel ezelőtt megtagadott engedélyeket.


A Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) közleményében úgy értékeli, a szakértők most ismét elismerték, hogy a bányaprojekt szilárd alapokon áll és életképes. Emlékeztet, 2007-ben a zöld tárca annak ellenére tagadta meg az engedély kibocsátását, hogy az alárendeltségében levő Gátbiztonsági Országos Bizottság (CONSIB) jóváhagyta a gátépítés engedélyeztetésére szolgáló iratcsomót. Beszámolnak arról is, hogy a Corna és Cetate nevű gátak tervét a szakterületén világelsőnek számító Montgomery Watson Harza Egyesült Államok-beli cég készítette.

Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke a Transindex megkeresésére elmondta, várható volt, hogy az RMGC a neki kedvező bírósági határozatot kommunikációjában maximálisan ki fogja használni, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy nekifoghatnak a gátépítésnek. “Gratulálok a győzelmükhöz, azonban ez csupán egy apró lépés a mondjuk 300-ból, hiszen nagyon sok engedélyük hiányzik, többek között a hatástanulmány is. Tehát legalább 299 lépést kell még megtenniük” - mutatott rá Kovács. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS