2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés Lászlót javasolták az EP alelnöki tisztségére

2010. június 09. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Közfelkiáltással meghozott döntés alapján Tőkés Lászlót javasolták az Európai Néppárt frakció európai parlamenti képviselői az Európai Parlament alelnökének.


"A FIDESZ delegációjának előzetes jelölése nyomán a parlament egyik fontos tisztségét romániai magyar töltheti be, ami újabb esélyt, lehetőséget teremt a romániai magyarság közösségi érdekeinek európai képviseletére" - áll egy, Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselők által aláírt közleményben.

Hozzáteszik, a román néppárti delegáció számára megtisztelő, hogy a FIDESZ a magyar alelnöki tisztségre erdélyi politikust jelölt. Szerintük a döntés román-magyar viszonylatban szimbólumértékű, az európai nyitottság és tolerancia szellemében született, hosszú távon pedig minden bizonnyal erősíteni fogja a magyar és a román együttműködést az Európai Néppárt kereteiben is.

Hangsúlyozzák, hogy Tőkés László, a Magyar Összefogás listájának első helyezettje, jelölése és leendő tisztsége olyan eszközt jelentenek, amelyek által nagyobb hatékonysággal jeleníthetőek meg a romániai magyar kisebbség törekvései és az Európai Unió nemzeti kisebbségi közösségeinek jogairól rendelkező keretszabályozás ügye.

"Az Európai Parlament plenáris ülésének szavazása még hátravan, de mi, megelőlegezve a pozitív döntést, ezúton is sok sikert kívánunk képviselőtársunk munkájához" - zárja a közleményét Winkler és Sógor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS