2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borbély: nem azért neveztek ki, hogy támogassak vagy meggátoljak egy beruházást

2010. június 22. 13:14, utolsó frissítés: 13:14

Valószínűsíthető, hogy nulláról kell majd kezdeni a verespataki beruházás környezeti hatásvizsgálatát – jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter június 21.-i bukaresti sajtóértekezletén.


A RMGC nemrégiben beszerezte a Fehér megyei tanácstól az új területrendezési engedélyt, a törvény szerint az engedély nem támaszkodhat a már korábban elutasított iratban foglalt adatokra, így szükségképpen változtak a beruházás „paraméterei” is, és több mint valószínű az engedélyeztetést újra fogjuk kezdeni – magyarázta a környezetvédelmi miniszter a verespataki beruházás körül kialakult új helyzetet.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy támogatja-e vagy sem a verespataki beruházást a miniszter kiemelte: engem nem azért neveztek ki környezetvédelmi miniszternek, hogy támogassak, vagy meggátoljak egy adott beruházást. Nekem arra kell hangsúlyosan figyelnem, hogy az adott befektető tartsa be Románia környezetvédelmi jogszabályait, jogszabályokat, amelyek teljes egészében megfelelnek az Európai Uniós előírásoknak – hangsúlyozta a környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

Az Európai Uniós gyakorlattal és előírásokkal kapcsolatosan a miniszter kiemelte: a ciánalapú technológiát használó bányák helyzetének megismerése érdekében két hete meglátogattam a bolideni aranybányát. A svédekről mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy nem környezetvédők – hangsúlyozta Borbély. A bolideni szennyvíz cián tartalma 0.8 ppm (parts per million - milliomod rész), ez az érték jóval az uniós normák alatti. Jelenleg az uniós jogszabály szerint új bányák esetében a szennyvíz cián tartalma 10 ppm alatti kell legyen. A RMGC ajánlatában a szennyvíz cián tartalma 5 ppm alatti – mondta a környezetvédelmi miniszter.

Azzal kapcsolatosan, hogy mikorra lehet pontosan tudni a beruházással kapcsolatos fejleményeket Borbély elmondta: hamarosan döntés fog születni, hiszen a következő héten összeül a műszaki bizottság, és döntenek a további lépésekről. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS