2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

További javaslatokkal egészíthetik ki az RMDSZ gazdaságélénkítő csomagját

2010. július 09. 20:25, utolsó frissítés: 20:37

A RMDSZ gazdaságélénkítő-javaslatcsomagjának kiegészítésére szolgáló további javaslatokról vitázik mai ülésén a Szövetségi Képviselők Tanácsa. A vitát követően egy határozatot is elfogadnak. A javaslatokat tartalmazó dokumentum a kis és közepes vállalkozások fellendítésére, az egyszemélyes, avagy a családi vállalkozások segítésére, az államháztartás hatékonyságának növelésére és szociális intézkedésekre tartalmaz javaslatokat.

A kis és közepes vállalkozások esetében az újra befektetett nyereség adómentesítését, de legalább csökkent adózását szorgalmaznák a szövetségiek. Emellett a munkanélküliek és a frissen végzett diákok alkalmazása esetében kedvezményesen adóztatnák a vállalkozásokat. Új vállalkozások indítását különféle kedvezményes adóztatás bevezetésével ösztönöznék. Továbbá szorgalmaznák az állami intézmények és a cégek között létrejött szerződések betartását: például a hozzáadott értékadónak a szerződésben megszabott időpontig való visszafizetését. A mikróvállalkozások forgalmi adóját 3%-ra csökkentenék. Ugyancsak 3%-ra csökkentenék a családi és egyszemélyes vállalkozások adóját is.

A javaslatok szerint az államnak elnézőbbé kellene válnia a cégekkel szemben, például a fiskális amnesztia bevezetésével: ez alatt a késő, avagy elmaradó adókifizetés esetén – meghatározott időre – a büntető kamat csökkentését, avagy elengedését értik.

3 hónapról 6 hónapra növelnék a technikai munkanélküliséget, lakóházak építése, tatarozása és felújítása esetén a munkadíjra költött összegek hozzáadott értékadó-mentesítését is fontolgatják. A társadalombiztosítás értékét csökkentenék a több alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében – becslésük szerint ezzel várhatóan megnövekedne a foglalkoztatottak száma.

Ami a szociális intézkedéseket illeti, az RMDSZ közmunka-függővé tenné a szociális segély nyújtását, emelné a kedvezményezett nyugdíjkategóriák nyugdíjkorhatárát, illetve lépcsőzetesen csökkentené a 1200 lej fölötti nyugdíjakat és közalkalmazotti fizetéseket. Az államháztartás hatékonyságának növelését a javaslat szerint az állami alkalmazottak számának az optimizálása, a hasonló feladatokat ellátó egységek összevonása, illetve a számítógépes adatbázisok kihasználási mértékének növelése és összehangolása révén érné el a szövetség.

A gazdaságélénkítő csomag tartalmát ide kattintva olvashatod el:

<<I.oldal<<
<<II. oldal<<


(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS