2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés a kormányt és az RMDSZ-t bírálja Verespatak-ügyben

2010. július 13. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

Érthetetlenek Románia kormányának intézkedései, amelyekkel - figyelmen kívül hagyva az Európai Parlament döntését - kezdeményezi a verespataki bányára vonatkozó engedélykiadási eljárást - közölte Tőkés László hétfőn. Az Európai Parlament alelnöke erről szóló nyilatkozatát Nagyváradon sajtóértekezleten ismertette.


A politikus emlékeztet: május 5-én az Európai Parlament határozatot fogadott el, amelyben azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy kezdeményezzen egy olyan jogszabályt, amely betiltja a ciántechnológia használatát a bányászatban. A határozat előzményét a tíz évvel ezelőtti tragikus nagybányai események képezik, amikor nagy mennyiségű cián ömlött a Tiszába, óriási ökológiai katasztrófát okozva - idézi fel Tőkés.

Az európai parlamenti alelnök követendő példaként említi: a nagybányai városi tanács nemrég határozatot hozott arról, hogy július 25-én helyi népszavazást szerveznek a ciántechnológiás bányászat betiltásáról Nagybányán. Tőkés szerint ez tökéletesen összhangban áll az Európai Parlament határozatával, és jelzi, hogy a helybeliek meg akarják óvni környezetüket a további természeti katasztrófáktól.

Az alelnök elismerően szól az EU Bányászati Ágazati Párbeszéd Bizottságának (EUROMINES) július elsejei sajtóközleményéről is, amely Janez Potocnik európai környezetvédelmi biztos nyilatkozatára reagál, ez utóbbi szerint ugyanis a ciántechnológia teljes betiltása nem indokolt. A nemzetközi környezetvédelmi szervezetek szigorúan bírálták a környezetvédelmi biztost.

Tőkés László a Lisszaboni Szerződés szellemére hivatkozva vitathatónak tartja az európai biztos álláspontját, mert a dokumentum az unió határozathozatali folyamatában kibővített hatáskörrel ruházza fel az Európai Parlamentet.

Ezek alapján Tőkés László érthetetlennek tartja a román kormány intézkedéseit, amelyekkel - figyelmen kívül hagyva az Európai Parlament, tehát az unió polgárainak választott testülete döntését - kezdeményezi a verespataki bányára vonatkozó engedélykiadási eljárást. "Mint a határozat EP-beli kezdeményezőinek egyike, kérem a kormányt és a szakminisztereket, hogy tegyék egyértelművé: vállalják, hogy betartják az Európai Parlamentnek a ciánalapú technológia betiltására vonatkozó határozatát, vagy támogatják a verespataki bánya megnyitását?" - áll a nyilatkozatban.

Tőkés utal arra, hogy az engedélyek kibocsátásáért felelős miniszterek közé tartozik Borbély László, a környezetvédelmi, és Kelemen Hunor, a kulturális és örökségvédelmi tárca vezetője is. "Határozottan követelem, hogy nyilatkozzanak: Markó Béla elnök úr tavaly decemberi nyilatkozata magánvélemény volt, vagy módosult az RMDSZ-nek a verespataki bányatervvel kapcsolatos álláspontja?" - olvasható Tőkés László nyilatkozatában.

Az RMDSZ elnöke tavaly, miniszeterelnök-helyettessé való kinevezése előtt úgy nyilatkozott: a Szövetség álláspontja változatlan, továbbra is ellenzi a verespataki bánya megnyitását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS