2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Kolozs megyei RMDSZ székház ablakához láncolta magát egy széki lakos

2010. augusztus 12. 12:45, utolsó frissítés: 12:53

A Kolozs megyei RMDSZ Ion Raţiu utcai székháza egyik ablakának rácsához láncolta magát egy széki lakos ma reggel 9 óra környékén, az RMDSZ-ből való kizárása ellen tiltakozva. Tasnádi István széki viseletben, és egy Vigyázz! Fizesd a tagdíjat! felirattal üldögélt a székház előtti járdán, míg Molnos Lajos, a Kolozs megyei szervezet ügyvezető elnöke be nem hívta irodájába. Tasnádi azért tiltakozott, mert szerinte a széki RMDSZ meg akarta akadályozni, hogy elfoglalja a Dániel Márton tanácsos mintegy másfél hónappal ezelőtt bekövetkezett halálát követően megüresedő tanácsosi tisztséget.


A néhai tanácsos helyére a listán következő személynek, vagyis Tasnádi Istvánnak kellett volna kerülnie. Azonban a helyi RMDSZ a jelölt kivizsgálását követően megállapította, hogy immár 2 éve nem fizette ki a tagsági díjat, ezért kizárták a szövetségből, és így nem foglalhatta el az RMDSZ-es tanácsosi helyet sem. Tasnádi azt nehezményezte, hogy sok más szövetségi tag sem fizeti a tagsági díjat.

Molnos Lajos, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke kérdésünkre elmondta, véleménye szerint Tasnádi a mai tiltakozásával feltűnést akart kelteni, mert hiszen ő maga is elismerte, hogy nem fizetett tagsági díjat. „Legalább ötször mondta el, hogy nem akar tanácsos lenni, és amiatt a mód miatt tiltakozik, ahogyan kizárták az RMDSZ-ből.

László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök Dániel Márton halálát követően megnézte, hogy Tasnádi a listán következő személy. Viszont a széki szervezet ellenőrizte, hogy Tasnádi eleget tett-e a szövetség felé vállalt kötelezettségeinek. Mivel kiderült, hogy több mint egy éve nem fizetett tagsági díjat, automatikusan kizáródott az RMDSZ-ből, és így a tanácsosi listán sem szerepelhet. A megyei szervezet tiszteletben tartja a széki szervezet döntését, amely jogszerű és szabályos, hiszen az alapszabályzat értelmében született” - mondta Molnos és hozzátette, az utolsó szó a megyei szabályzat-ellenőrző bizottságot illeti, amely hamarosan kivizsgálja a széki döntést.

Hozzátette, a széki szervezet egyébként néhány perce arról tájékoztatta, hogy Zsoldos Árpád személyében megválasztották az új tanácsost.

Molnos még elmondta, Tasnádi végül akkor volt hajlandó eloldani a láncot, amikor megegyeztek abban, hogy az irodában tárgyalják végig az ügyet. A helyszínen a rendőrség is megjelent, és megkérte Tasnádit, fáradjon el az őrsre, és adjon magyarázatot gesztusára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS