2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem folytatják a bűnvádi eljárást a Makfalván és Szovátán székely zászlót kitűzők ellen

2010. szeptember 01. 18:15, utolsó frissítés: 18:22

Nem folytatja a bűnvádi eljárást a szovátai és makfalvi polgármesteri hivatalra kitűzött székely zászló ügyében a segesvári ügyészség. Mint ismeretes, a makfalvi RMDSZ-es polgármester a hatóságokhoz fordult, miután a helyi MPP-s tanácsosok kifüggesztették a községházára a székely zászlót.


A kérdésben a nyár folyamán az ügyészség megkereste Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi tárcavezetőt. A megkeresésben arra kérték, pontosítsa, a székely zászló kitűzése sértő vagy sem bizonyos népcsoportokra, azaz a rasszizmust és antiszemitizmust tiltó törvény hatálya alá esik-e, vagy sem.

„Valamikor augusztus elején írtam egy válaszlevelet nekik, amelyben elmondtam, hogy ilyen problémák nem merülnek fel, a székely zászló esetében egy közösség jelképéről van szó, és semmiféle formában nem esik a törvény hatálya alá, ilyen szempontból nem is képezheti bűntetőügyi eljárás tárgyát. Amikor az ügyészség az eljárást megszüntette, akkor a megkeresésére írt levelemre hivatkozva tette" - nyilatkozta lapunknak a miniszter.

Kelemen ugyanakkor nehezményezte, hogy az üggyel kapcsolatos sajtóhírekben elbagatellizálták vagy elhallgatták a közbenjárásának tényét: „Nem ragaszkodom ahhoz, hogy engem valaki megdicsérjen, de azt furcsának tartom, hogy a Székely Nemzeti Tanács nyilatkozatában nem mondja el, hogy miről szól az ügy".

Hangsúlyozta, nem az a célja, hogy igazságot tegyen a Makfalván zajló „helyi törzsi háború” kapcsán. „Az ott dúló háború nem az RMDSZ és az MPP között zajlik, hanem a magyar közösségen belüli, régebbi szembenállás miatt, aminek időközben politikai színezete lett. Én azt látom, hogy butaság a székely zászló miatt egy ilyen eljárást kezdeményezni, vagy feljelentést tenni, másrészt nyilván ennek hosszabb távon is van hatása, ha precedens születik, és én ezt akartam az ügyészségnek írt levelemmel elérni.

Amikor a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumról beszélnek, nem azt furcsállom, hogy a nevemet felejtik el odaírni, hanem azt, hogy elfelejtik: ezt a tárcát egy RMDSZ-es miniszter vezeti. Ha a nevem nem akarják leírni, azzal semmi baj nincs, nem vagyok annyira érzékeny. De hangsúlyozom, a minisztériumok maguktól nem szoktak levelet írni, ahogy a sajtóközleményben ez megjelent” - mutatott rá a tárcavezető.

Azt firtató kérdésünkre, hogy a döntés értelmében szabadon használható-e a székely zászló a Székelyföldi településeken, Kelemen elmondta, bár ez a döntés a makfalvi és a szovátai esetre vonatkozik, precedensként felhasználható. Kelemen elmondta, az nem foglalkoztatja, hogy egy esetleges támadási felületet adott a román szélsőjobboldali nacionalistáknak. „Törvényes, tisztességes és teljesen normális választ adtam az ügyészségnek” - sommázott. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS