2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rákot túlélő fiatalok táboroznak Kolozsvár mellett

2010. szeptember 14. 14:01, utolsó frissítés: 14:11

Sárga pólós fiatalok csoportjaival találkozhatnak a napokban a kolozsváriak a város utcáin: a Little People Alapítvány Temerarii (Vakmerők) Klubjának tagjai a héten Gyalun táboroznak, és számos tevékenységük Kolozsváron zajlik. A száz, 14 és 25 év közötti fiatalt az köti össze, hogy valamennyien legyőzték a rákot, és tapasztalataikat meg szeretnék osztani azokkal is, akik most küzdenek a betegséggel.Az országos tábort harmadszor szervezik meg szeptember 13. és 17. között, 33 helységből érkező fiatalok részvételével. A Vakmerők világának országait jelképező csoportokra osztva versenyeznek egymással többek között abban, hogy ki találja meg leghamarább a kapott fényképeken szereplő városrészleteket, de ki mit tud-jellegű vetélkedőn is összemérhetik tudásukat.


A tábor résztvevői közül sokan visszajárók, ám idén számos újonc is érkezett – a Temerarii Klub tagsági listáján jelenleg több mint 170 név szerepel, mondta el Kertész Orsolya, a Little People önkéntese. A tábornyitó sajtótájékoztatón Sorin Apostu kolozsvári polgármester megjegyezte: még nem látott annyi életörömet a polgármesteri hivatal nagytermében, mint amennyi a száz sárga pólós vakmerőből sugárzott.


Dr. Rodica Cosnarovici, az I. Chiricuţă Onkológiai Intézet orvosa elmondta, 14 éve foglalkozik rákbeteg gyerekekkel, és úgy véli: a betegségből meggyógyult fiatalok sokkal több támaszt nyújthatnak a rákkal küzdő társaiknak, mint bármelyik orvos vagy felnőtt. Dr. Gheorghe Popa, a kolozsvári gyerekklinika onkológiai osztályának orvosa pedig arra hívta fel Apostu figyelmét: bár a rákbetegek mindössze egy százaléka gyerek, ezeket az eseteket prioritásként, a felnőtt betegektől eltérő módon kellene kezelni.


A Temerarii Klubot 2006-ban alapította meg a Little People azért, hogy segítséget nyújtson a rákkal küzdő gyerekeknek és fiataloknak, illetve hogy segítse a betegségből már kigyógyultakat a beilleszkedésben. A klub legutóbbi, nagyobb rendezvénye a temesvári Vakmerők találkozója volt a Manchester City focicsapat tagjaival, akik a temesvári Poli csapat ellen játszottak. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS