2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mintegy 10 ezer szakszervezetis vonul fel ma Bukarestben

2010. szeptember 28. 09:33, utolsó frissítés: 09:33

12 és 16 óra között Bukarestben, utcai tüntetésen vesz részt mintegy 10 ezer, a kormány megszorító intézkedéseivel elégedetlen szakszervezetis. Ezzel folytatódik a tiltakozások sorozata, miután múlt héten a közigazgatási, egészségügyi és oktatási alkalmazottak és a rendőrök is tiltakoztak már a kormány épülete és a Cotroceni palota előtt.


A BNS szakszervezeti tömörülés vezetői 10 ezer személyt várnak ma a Victoria térre, ahonnan a kormány épületéhez, a gazdasági minisztérium épületéhez, majd a mezőgazdasági, munkaügyi, belügyi, és az egészségügyi tárca székhelyéhez vonulnak. A felvonulók azt követelik, hogy a minimálbér nőjön 750 lejre, illetve egy gazdaságélénkítő csomagot is a hatalom képviselői elé szeretnének terjeszteni.

A közalkalmazottak mellett a magánszféra alkalmazottai is felvonulnak, között mintegy 500 kikötői munkás is: „Elégedetlenek vagyunk a nyugdíjkorhatár kitolásával, a nyugdíjpont megállapításával, a bérek csökkentésével. A dokkmunkásokat amúgy is alul fizetik, immár három éve nem voltak béreink újratárgyalva - jelentette ki egy tiltakozó.

Október 5-én a pedagógusok vonulnak utcára, két tüntetést is szerveznek: az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetség (FSLI) tömörülés részéről 8 ezer személy a kormány épülete előtt tiltakozik, a Spiru Haret Föderáció tagjai az államelnöki hivatal előtt adnak hangot elégedetlenségüknek.

Október 7-én óriásfelvonulást szerveznek, amelyen az összes szakszervezeti tömörülés tagjai részt vesznek. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS