2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugdíjtörvény: ma tárgyalja az Alkotmánybíróság az ellenzék által benyújtott óvást

2010. szeptember 29. 10:09, utolsó frissítés: 10:11

Napirenden szerepel az Alkotmánybíróságon annak a fellebbezésnek a megtárgyalása, amelyet a nyugdíjtörvényt szavazása miatt nyújtott be a PNL és a PSD. A két ellenzéki párt a nyugdíjtörvény szeptember 15-i szavazásának módját kifogásolja. Amennyiben a taláros testület nem ad helyet az óvásnak, a nyugdíjtörvény a Traian Băsescu asztalára kerül kihirdetésre.

A PNL-s Eugen Nicolaescu úgy gondolja, nem volt meg a kvórum a nyugdíjtörvény elfogadásához. A PNL és a PSD szerint emellett a jogszabály megvonja a nyugdíjasoktól a tisztességes élethez való jogot, és vét a tulajdonhoz való jog ellen is. Az ellenzékiek továbbá kifogásolják a nyugdíjkorhatár kiegyenlítését is, és ellenzik azt, hogy a nyugdíjpont kevesebb legyen, mint a bruttó átlagbér 45%-a. Dan Şova, a PSD szenátora jelezte, a nyugdíjtörvényhez nem mellékelték az egészségügyi bizottság jóváhagyását a módosított betegségek listájához, amely alapján az idő előtti nyugdíjazás, betegnyugdíjazás vagy rokkantnyugdíjazás kérhető.

Ha a nyugdíjtörvényt a szeptember 15-én elfogadott formájában hirdetik ki, akkor a nyugdíjpont a bruttó átlagbér 39,9%-át fogja kitenni, a havi juttatást csupán az inflációs ráta arányának megfelelően fogják emelni. Emellett 2030-ban a nők és férfiak egyaránt 65 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS