2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szervezik a rezidensvizsgát

2010. október 06. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

A rezidensvizsga megszervezéséhez kapcsolódó jogszabályok véglegesítését és mielőbbi közzétételét kérte kedden az Egészségügyi Minisztériumban dolgozó szervezőktől Cseke Attila szaktárcavezető.

„Bízom a szervezők tapasztalatában. Bár nagy a felelősségük, biztos vagyok benne, hogy gond nélkül lebonyolítható idén is a rezidensvizsga” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter.

Idén ősszel 3505 helyre juthatnak be rezidenciátusba az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek végzettjei. 2984 esetben szakirányt, 521 esetben egyben munkahelyet is választanak a jelentkezők.

2740 hely várja az orvosokat, 175 a fogorvosokat, 69 pedig a gyógyszerészeket, illetve további 469 orvosi és 52 gyógyszerészi posztot B-típusú, helyhez kötött rezidenciátusra írnak ki.

Idén az Egészségügyi Minisztérium a szakorvosi képzést részesíti előnyben, tekintve a kórházakban tapasztalható szakorvoshiányt. Ennek megoldását célozza az a döntés, mely szerint 36 szakosodás esetében csökkentették a rezidensidőt: az európai gyakorlatnak megfelelően 7 évesről 6 évesre rövidült. Másfelől, mintegy ötszázzal növekedett a nem háziorvosi szakosodásban kiírt helyek száma.

A tavalyihoz képest, sem a tematika, sem a könyvészet szempontjából nem módosul a vizsgamódszer, illetve továbbra is 200 tesztkérdésre kell tudniuk a választ a vizsgázóknak.

A viszsgát Bukarestben rendezik meg, október 29-ig, a megyei egészségügyi igazgatóságokon kell beiratkozni.

Minden egyéb szükséges információt közzétesznek a Viaţa Medicală szaklapban, valamint a rezidenţiat.info honlapon. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS