2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdivásárhelyen emlékezett a vértanúkra a magyar otthonteremtési államtitkár

2010. október 07. 12:31, utolsó frissítés: 12:32

Az erős, hideg szélben mintegy nyolcvan résztvevő didergett október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján Kézdivásárhelyen szervezett emlékünnepségen. A székely katonanevelde műemlék épülete előtt tartott rendezvényen Rácz Károly polgármester emlékeztetett arra, nemcsak 13 vértanú van, mert 1849-ben a megtorló hatalom 120 embert végeztetett ki. A katonaneveldéből kerültek ki Bem tábornok legjobb katonái; Kézdivásárhely pedig, mint az ellenállás egyik fő bázisa, külön hadisarcot fizetett, több mint 200 háromszékinek hosszú évekre börtönbe kellett vonulnia, mások az emigrációt választották.

Bencsik János, a magyar kormány energiaügyi és otthonteremtési államtitkára beszédében hangsúlyozta: „mindannyiunknak fontos az állam, amelyben élünk, ennél fontosabb a nemzet, amelyhez tartozunk, és még ennél sokkal fontosabb a táj, ahol születtünk”. A táj biztosítja az itt élők megélhetését, de csak akkor, ha a rendelkezésre álló javakat, erőforrásokat nem elpazaroljuk, hanem mint saját édesanyánkat, gondozzuk, tiszteljük – szögezte le. Hogy ez megvalósuljon, szükséges a közösség összetartása, és az, hogy autonóm módon szervezze meg a saját életét, gazdálkodjon a javakkal, úgy, hogy nem kiszipolyozza, hanem pótolja is az erőforrásokat.„Nehéz idők előtt állunk. Oly mértékben változik a környezetünk, oly mértékben éltük fel a szülőföldünk biztosította javakat, hogy egyre nehezebb lesz mindannyiunknak, egyénileg, családonként és közösségként is a megélhetés” – figyelmeztetett. Fel kell erre készülni, és szerencsések vagyunk, mert a Kárpát-medence bővelkedik a természeti erőforrásokban. A szülőföld szeretetén és a tájjal való együttélésen kívül szükség van azonban arra is, hogy megvédjük; most azokra emlékezünk, akik ezt megtették, függetlenül attól, milyen nációhoz tartoztak – tette hozzá.

Az államtitkár megígérte, a magyar kormány az elkövetkező években segédkezet nyújt, hogy a magyar közösségek megmaradjanak a Kárpát-medencében. „Kívánom, hogy legyen örömünk az elkövetkező években, azokban a cserekapcsolatokban, amikor a magyar állam segítségével rendszeres tudjuk majd gyerekeinket, unokáinkat összebarátkoztatni egymással” – utalt a határon túli osztálykirándulások projektjére Bencsik János. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS