2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2011-ben decentralizált lesz a rezidensvizsga

2010. október 21. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Megállapodást írt alá Cseke Attila egészségügyi miniszter az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektoraival, az egészségügyi képzés fejlesztéséről. A dokumentumot a hat hagyományos orvosi egyetemi központ képviselői látták el kézjegyükkel, az általuk létrehozott egyesület nevében.

A megállapodás értelmében, a jövő évi rezidensvizsgát decentralizáltan rendezik meg, és ezáltal a szakképzésért az egyetemi központok felelnek.

„A megállapodás az Egészségügyi Minisztériumnak és az egyetemeknek egyaránt fontos vállalása, hatalmas lépés a decentralizálás felé. Ezáltal alapjaiban szervezzük át a vizsgát, és könnyebben elérhetővé tesszük a rendszert a jelentkezőknek, mindezt a jövő évi vizsgával kezdődően” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter.

A decentralizáció a vizsga jobb előkészítéséhez is vezet, és, az országosan egységes metodológia és könyvészet alapján, első ízben kapnak majd a vizsgaközpontban készített tételeket a jelentkezők. A jövő évi vizsgára érvényes metodológiát, könyvészetet és az új tantárgyleírásokat azokra a képzésekre, amelyek egy évvel rövidebbek lettek, idén december 1-ig állítják össze az egyetemek képviselői, hogy a jelentkezők idejében értesülhessenek a változásokról.

Ugyanakkor, a mai találkozón a miniszter tájékozódott az idei rezidensvizsga szervezésének állásáról.

Az idei vizsgát a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, egyetlen központban szervezik meg, november 21-én. A vizsgára idén 3505 helyet hirdettek meg, ezek közül 521 B-típusú rezidensi hely (469 orvos és 52 gyógyszerész), amellyel a jelentkező egyben munkahelyet is választ. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS