2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egykori magyar rektorok arcmását helyezték ki a BBTE főépületében

2010. október 28. 17:11, utolsó frissítés: 2010. október 29. 09:35

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektori hivatalának folyosóján elhelyezték az egykori Bolyai Egyetem rektorainak arcdomborművét is a meglevő román rektorok képeinek sorában. Csőgör Lajos, Balogh Edgár, Nagy István, Bányai László, Takács Lajos gipszdomborműves arcmását az egyetem készíttette el fényképek alapján, és október 28-án szerelték fel.


Az egyetem magyar tagozata korábban sérelmezte, hogy eddig csak az intézet román rektorainak állítanak emléket a főépület arcképcsarnokban. Az utóbbi évek tárgyalásai során ért el a magyar tagozat ebben előrelépést, több más kérelemmel együtt.

A Bolyai Egyetemet létének tizennégy éve alatt öt rektor vezette. Csőgör Lajos orvostudós volt az első rektor 1945 és 1948 között, a hatvanas években a marosvásárhelyi orvosi egyetem rektora is volt. Őt követte Balogh Edgár közíró 1948 és 1949 között, majd Nagy István 1950-1952-ben. Bányai László történész, kisebbségpolitikus 1952 és 56 között, Takács Lajos, jogász az utolsó rektor pedig 1956 és 1959 között állt az egyetem élén. A szélesebb közönség számára a publicista és kisebbségpolitikus Balogh Edgár, illetve az író Nagy István ismertebb.

„A magyar tagozat egy régebbi, igaz, nem kiemelt prioritású, de fontos kérése teljesült. A szimbolikus elemekről szóló korábbi tárgyalások során tisztáztuk a román tagozattal és a rektorral az arcképcsarnok kérdését is. Abban egyeztünk meg, hogy a rektori hivatal folyosóján a legközelebbi tatarozáskor bontjuk meg a román rektorok domborművének időrendi sorát, és a Bolyai Egyetem rektorai is méltó helyükre kerülnek ebben a sorrendben. Nos, ennek most jött el az ideje, mert újrafestették a falakat. Az akciót nem hoztuk nyilvánosságra, mert nem akartuk, hogy a korábbiakhoz hasonlóan szélsőséges nacionalista románok fellépése tántorítsa el az egyetemet ettől, de főleg azt nem, hogy az egyetem magyar tagozata normalizálásában ellenérdekelt agitációs magyar csoport bizonytalanítsa el a helyzetet, mint pár évvel ezelőtt.

A következőkben folytatjuk azt az akciósorozatot is, amely folyamán az egyes épületekben tudós magyar elődökről elnevezett amfiteátrumokat avatunk”. - jelentette ki dr. Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának vezetője.
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS