2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldi elöljárók az elsők között igénylik a magyar állampolgárságot

2010. november 08. 10:23, utolsó frissítés: 11:58

A három székelyföldi megye elöljárói elsőként jegyeztették elő magukat hétfőn reggel a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán, hogy januártól kérjék a magyar állampolgárságot. Lokodi Edit Emőke Maros megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy és Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hétfőn reggel nyolc órakor jelezte, hogy igénylik a magyar állampolgárságot.

„Én nem akkor kértem, amikor Budapesten tanultam, hanem most igénylem, amikor itthon dolgozom, hiszen magyar állampolgárként a Székelyföldön akarok élni, ugyanúgy, ahogy nagyszüleim, szüleim. Ezért fogom igényelni a magyar állampolgárságot, és arra kérek minden székely embert, csatlakozzon hozzánk” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Régóta várt gesztus ez a magyar állam részéről, amely azt jelzi, hogy a határon túli nemzetrészek a magyar nemzethez tartoznak. Az együvé tartozás szimbóluma a magyar állampolgárság, ezért fogom kérni januárban” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Kis lépés nekünk, embereknek, de nagy lépés Székelyföld számára” – jelentette ki Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a magyar állampolgárságról.

A székelyföldi elöljárók korábban is jelezték, hogy elsők között fogják kérni a magyar állampolgárságot, amennyiben erre megszületik a jogszabály. „Első perctől egyértelmű volt, hogy a magyar állampolgárságot kérni fogom, nem azért, hogy elhagyjam szülőföldemet, hanem azért, mert szeretek magyar lenni, mert így érzem azt, hogy mi magyarok, éljünk bárhol, összetartozunk. Ez most egy lehetőség is, hogy megmutassuk Székelyföld erős magyarságtudatát” – hangsúlyozta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán az ügyfeleket csak előzetes telefonos vagy személyes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után tudják fogadni, elkerülve ezzel a hosszú sorokat. A ­hétfőtől élő telefonszámok: +40(0)266 207 335 vagy +40(0)266 207 336. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS