2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bukarestben tartják megfigyelés alatt az orvosi ellátásban nem részesített koraszülött ikerpárt

2010. november 19. 13:40, utolsó frissítés: 15:04

Részletes kivizsgálást kért tegnap este Cseke Attila egészségügyi miniszter annak a két koraszülött csecsemőnek az ügyében, akiket kilenc napon keresztül nem részesítettek megfelelő ellátásban az Argeș megyei Câmpulung-Muscel-i szülészeten. Mivel születési súlyuk nem érte el az ezer grammot, a koraszülötteket elvetélt magzatokként jegyezték be, csupán két nap elteltével ismerték el őket újszülötteknek. A szülők megkeresésére Raed Arafat államtitkár a csecsemők Bukarestbe, a Polizu szülészetre történő szállítását rendelte el, az áthelyezés tegnap meg is történt.


Az Egészségügyi Minisztérium vezetőségét tegnap értesítették a szülők arról, hogy az Arges megyei Câmpulung-Muscel-en született ikerpár nem kapott megfelelő ellátást a helyi kórházban. Az információ visszaigazolása után a szaktárca vezetője rendelkezett, hogy a csecsemőket szállítsák át a fővárosi szakkórházba. A miniszter utasítására, az egészségügyi igazgatóság is teljes kivizsgálást indított az ügyben, az eredmény hétfőre várható.

„Ha igaz, hogy hibáztak, büntetés vár mindenkire, akik nem tartották be az orvosi protokollok előírásait” – mondta Cseke Attila miniszter.

Az újszülöttek jelenleg folyamatos szakorvosi megfigyelés alatt állnak a fővárosi Polizu szülészeten. Az állapotukról, a szülők kérésére, nem adnak ki információt. A betegjogok törvénye alapján, az orvosoknak tiszteletben kell tartaniuk a szülők kérését. (hírszerk/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS