2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel másfélszeres túljelentkezés az országos rezidensvizsgán

2010. november 22. 11:13, utolsó frissítés: 12:42

Vasárnap került sor az Egészségügyi Minisztérium által szervezett országos rezidensvizsgára. 2010-ben az orvosi és gyógyszerészeti egyetemet végzettek összesen 3505 helyre vizsgázhattak. Idén összesen 5130 jelentkező szállt versenybe az Egészségügyi Minisztérium által meghirdetett helyekért.

Az idén meghirdetett 3505 hely a következőképpen oszlik el: 2740 orvosi, 175 fogorvosi, valamint 69 gyógyszerészi hely van fenntartva a szakosodni kívánó fiatal orvosok számára, a szaktárca meghirdetett továbbá 469 B-típusú, munkahelyhez kötött orvosi és 52 gyógyszerészi állást is. A legtöbb jelentkezőt, 4318-at orvosi szakterületeken regisztráltak, 701-en fogorvosi, 111-en pedig gyógyszerészi szakterületekre jelentkeztek, a meghirdetett B-típusú orvosi állásokra pedig 383-an, míg a gyógyszerészi állásokra ketten jelentkeztek.

„Figyelmünk elsősorban a fiatal orvosok felé irányul, és arra keresünk megoldást, hogy miképp vonjuk be őket hamarabb az egészségügyi rendszerbe, és hogyan tarthatjuk itt őket. Egy lehetséges megoldás lenne, ha biztosíthatnánk a rezidens orvosok egyfajta korlátozott praktizálás lehetőségét, továbbá, ha magasabb bérezési kategóriát érnénk el a pályakezdő orvosoknak” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A szaktárca új törvénycsomagon dolgozik, amely tartalmazza egyes kompetenciákra vonatkozóan a rezidensek korlátozott praktizálási jogát. A kompetenciákat az Egészségügyi Minisztérium határozza meg a Romániai Orvosi Kamarával együtt.

A módosítás nyomán, az orvosi egyetemet végzettek azonnali hatállyal alkalmazhatók lennének segédszemélyzetként a kórházak egyes részlegein, a sürgősségi osztályokon, valamint a családorvosi rendelőkben, ahol felügyelet alatt praktizálhatnak, nem rendelkezvén saját parafával és aláírási joggal.

Ugyancsak korlátozott jogokkal rendelkezhetne minden rezidens harmadév után, a negyedik évtől kezdődően – írja elő a hamarosan végleges stádiumba kerülő új törvénycsomag.

"Ily módon jelentős mértékben csökkenthető lenne a személyzethiány, ugyanakkor a fiatal orvosok közvetlen módon, a gyakorlatban tennének szert tapasztalatra. Ezáltal sikerülne a rendszer számára jobban felkészült, felelősségteljesebb szakembereket képezni" - áll a szaktárca közleményében.

A tavalyihoz képest egyébként nem változott a rezidensvizsga tematikája, a szükséges szakirodalom, sem a metodológia: a jelentkezőknek idén is 200 tesztkérdésre kellett válaszolniuk 4 óra leforgása alatt.

Minden szakterületen, a sikeres vizsgához a jelentkezőknek legalább 60%-os arányban kellett helyesen válaszolniuk a 200 kérdésre. Idén az Egészségügyi Minisztérium a szakorvosok képzésére fekteti a hangsúlyt, ennek érdekében pedig két fontos intézkedést hozott: egyfelől 36 szakon egy-egy évvel csökkent a rezidensképzés időtartama, megszűnt a hétéves képzés, másfelől pedig szinte kétszer annyi szakorvosi (nem háziorvosi) hely került meghirdetésre, mint tavaly. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS