2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Döntött az Alkotmánybíróság a nyugdíjtörvény-szavazás kapcsán

2010. november 25. 10:51, utolsó frissítés: 17:07

A nyugdíjtörvény kapcsán a PSD megkeresésére az Alkotmánybíróság azt a választ adta, hogy csupán alkotmányjogi kérdésekben nyilatkozhat, hatásköre nem terjed ki a parlamenti házszabály alkalmazásának ellenőrzésére.

Az Alkotmánybíróság egyébként a döntését már október 6-án meghozta, ám a tegnap tették azt közzé a Hivatalos Közlönyben.

A PSD egyébként azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte a nyugdíjtörvény megszavazásakor csak 80 képviselő volt jelen az ülésteremben, mivel az ellenzék kivonult. A tervezetet mégis szavazásra bocsátották, Roberta Anastase házelnök pedig azt állította, hogy 170 vokssal elfogadták a törvényt. A PSD szeptember 23-án az Alkotmánybírósághoz fordult a feltételezett csalás miatt.

A PSD igazát bizonyítandó - állítása szerint - a szavazás pillanatában a plénumról készült hat fotót bocsátott az Alkotmánybíróság rendelkezésére. Ezeket a felvételeket tárgyi bizonyítékként nem fogadta el az Alkotmánybíróság, ugyanis hiányolta a származásra, az elkészülés időpontjára és a helyszínére vonatkozó információkat.

Az indoklásban az alkotmánybírák továbbá rámutatnak, a képviselőház jegyzőkönyve alapján az derül ki, hogy létezett kvórum a szavazás időpontjában. A testület emlékeztet egy 1997-ben hozott döntésére, amely szerint az ülés elején, a névsorolvasás alapján megállapított létszám az ülés végéig érvényes marad, ha senki sem kér újraszámlálást.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza, a képviselők házszabály alkalmazását illető kifogásaival és észrevételeivel a képviselőházban kell foglalkozni. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS