2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein indulási szándékát igen, de a jelöltségét még nem támogatja a Kolozs megyei RMDSZ

2010. november 27. 13:08, utolsó frissítés: 15:30

Egyelőre nem támogatja Eckstein-Kovács Péter indulását az RMDSZ elnöki tisztségéért a Kolozs megyei RMDSZ-közgyűlés. A november 27-i éves közgyűlés elején a küldöttek úgy döntöttek, kivárják a december 11-i SZKT, és a többi jelölt ismeretében dönt arról, kit támogasson – számolt be a Transindexnek Máté András Levente képviselő.

A döntést nyilvános szavazással, kézfelemeléssel hozták meg, a honatya beszámolója szerint csupán ketten-hárman tartózkodtak, illetve szavaztak a javaslat ellen.

[UPDATE, 14:38; 27.11.2010:] A közgyűlés végén ismét terítékre került a volt szenátor indulása. Elvi döntés született arról, hogy a közgyűlés tudomásul veszi és támogatja Eckstein indulási szándékát, viszont arról, hogy őt vagy más jelöltet fog támogatni a területi szervezet, a Megyei Képviselők Tanácsa december 17-i ülésén döntenek.

[UPDATE, 15:28; 27.11.2010:]„Nyilvánvaló volt számomra, hogy a küldöttgyűlés nem tud a jelöltekről dönteni, hiszen még nem végleges a jelöltlista. Viszont számomra fontos volt h kapjak egy bizalmi szavazást ahhoz, hogy folytathassam az utam, amelynek a megyei szervezet bizalma nélkül nem lett volna értelme” – nyilatkozta a Transindexnek Eckstein-Kovács Péter.

„A személyes szándékomat már bejelentettem, de az anyaszervezet támogatása fontos volt, azért is, mert a másik lehetséges jelölt azt mondja, hogy őt már több területi szervezet biztosította támogatásáról” – mondta Eckstein, aki nem óhajtotta megnevezni ezt a lehetséges jelöltet.

Kérdésünkre, hogy mennyire látja reális esélyét annak, hogy a mostani, az indulási szándékot támogató döntést az MKT-n valódi támogatásra tudja váltani, az államelnöki tanácsos azt válaszolta: „Nem akarok ebbe beleszólni.” Eckstein úgy érzi, van támogatása a megyén kívül is, de a Kolozs megyei szervezet támogatását elengedhtetlennek tartja.

A szövetségi elnökjelölteknek legalább egy hónappal a választás időpontja (a Kongresszus) előtt be kell nyújtaniuk a Szabályzat-Felügyelő Bizottsághoz nyilatkozatukat a jelöltség elfogadásáról, valamint támogatóik listáját. A támogatói listán legalább két SZKT-ban képviselettel rendelkező szervezetnek (amelyből egyik kötelezően területi szervezet kell, hogy legyen), vagy ezer egyéni RMDSZ tag támogató aláírásának kell szerepelnie.

Eddig egyedül a jelenleg államfői tanácsosként dolgozó Eckstein-Kovács Péter jelezte indulási szándékát a tisztségért. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS