2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem ért egyet az RMDSZ a két éves GYES csökkentésével

2010. november 30. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Az RMDSZ álláspontja szerint a gyereknevelési támogatás időtartama továbbra is két év kell legyen – nyilatkozta Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter. Szerinte a Munkaügyi Minisztérium által javasolt törvénymódosítást alaposan át kell nézni és alternatív megoldásokat kell találni.


„Lehetőséget kell találni arra, hogy a gyereknevelési támogatás átruházható legyen az apára vagy a nagyszülőkre, mert biztosítani kell a lehetőséget azon kismamák számára is, akik hamarabb vissza szeretnének térni munkahelyükre. A gyerek fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy az első két évet családi környezetben töltse. Az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy a gyes időtartama nem kell csökkenjen. Amennyiben a minisztérium úgy látja, hogy megszorító, spórolási intézkedésekre van szükség, akkor beszélhetünk arról, hogy töröljék el a jelenlegi, a fizetés 85%-át biztosító gyest, és állapítsunk meg egy felső határértéket, egy pontos összeget, erről egyeztethetünk” - mondta Kelemen Hunor.

A kulturális miniszter hozzátette, csütörtökön vagy hétfőn a koalíciós egyeztetések során mindenképpen terítékre kerül ez a kérdés, addigra az RMDSZ szakemberei is összeállítanak egy törvénymódosítási javaslatot, amely az említett feltételeket tartalmazza.

„A Demokrata-Liberális Párt Ioan Botiș munkaügyi minisztert bízta meg ezzel a törvénymódosítással, ez azonban nem a végleges változat. A koalíciós egyeztetések során megvitatjuk az RMDSZ álláspontját és a függetlenekét (UNPR) is.” – jelentette ki Kelemen Hunor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS